Сезонът на дините все още е в разгара са. Не пропускайте да се насладите на свежото лятно удоволствие, приготвено и сервирано по различни начини.

Салата от диня с фета сирене и рукола

Комбинацията е нетрадиционна, но затова е много вкусна. Нарежете динята на кубчета и добавете връзка накъсана рукола и кубчета фета сирене. Подправете със сух босилек и малко зехтин.

Диня с плодово мляко

Ако обичате подобни комбинации и сте експериментатор в кухнята, то със сигурност тази семпла, но вкусна идея ще ви хареса. Нарежете динята на дълги пръчки и я сложете в чаша. В малка сосиера или купичка напълнете плодово мляко. Топвайте динята в купичката и се наслаждавайте на вкуса.  

Плодова салата на топки

Можете да комбинирате така подхождащите си диня и пъпеш като си направите плодова салата. Още по-ефектно ще бъде, ако оформите плодовете като топки. За целта можете да си купите специален уред, подобен на щипките за сладолед, но по-малък, или да използвате чаена лъжичка, за да оформите подходящо.

Динено смути

За да се насладите на свежия летен плод, не е задължително да го ядете. Може и да го пиете със сламка. Динено смути може да си направите, ако разполагате с 200 г диня без семките, 180 мл прясно мляко, 2 с.л. кисело мляко, 4 сушени фурми без костилките, кубчета лед. Разбийте всичко в блендер и добавете цели кубчета лед, сламка и стрък босилек.

Динено гаспачо

В Италия през лятото е много популярна студената, лятна супа, наречена гаспачо. Тя е еквивалент на нашия таратор. Традиционната рецепта се прави с пасирани домати, краставици и чушки, но съвременните вариации са много. Една от тях е диненото гаспачо, което противно на всички традиционни схващания, е направено с плод, а не със зеленчук. За целта са ви нужни около 150 г диня, 1 чаена чаша прясно изцеден портокалов сок, зехтин, 1 краставица, 1 малка зелена чушка, 1 малка глава кромид лук, 1 скилидка чесън, пресен босилек. Пасирайте динята заедно със зехтина до получаването на пюре. Прибавете останалите съставки и овкусете с босилек, сол и пипер. Оставете да се охлади в хладилника за 1 час.

Диня, пълна с мента

Ако искате бързо да утолите жаждата си за свежа напитка със сладък вкус, то си направете мента с динята. Разрежете една цяла диня на две половинки. С помощта на спринцовка „инжектирайте” известно количество мента (колкото прецените и колкото ще ви бъде приятно да пиете). Вземете по една сламка и започвайте да пиете диня с мента.