В края на лятото често остават повече домати, отколкото салати можете да изядете. Хубавата новина е, че дори и сготвените домати са полезни за здравето - те позволяват по-добре да усвоите антиоксиданта лутеин – благоприятен за зрението и сърдечносъдовата система.

Какво може да направите с излишните домати?

1. Пригответе бавно печени домати. Ниската температура ще помогне да извлечете сладостта и аромата. Може да ги използвате в сандвичи, супи, сосове и дори десерти.

2. Сгответе бърза супа. За целта накиснете няколко домата в гореща вода, обелете ги, поставете ги в пасатор с няколко скилидки чесън, шепа листа от босилек, сол, пипер и малко зехтин, пасирайте сместа и гарнирайте с топченца моцарела.

3. Използвайте пресни или бавно печени домати за богат топинг на домашна пица или полента. В последния момент преди сервиране на ястието, поръсете богато с риган.

4. Направете печен сос за спагети. Нарежете всички нужни продукти: лук, морковчета, чесън, подправки, доматите на кубчета, залейте със зехтин и запечете за час на фурна. Може да ползвате соса веднага или да го замразите.

5. Замразете ги цели. Когато ги извадите от фризера за ползване, измийте ги с гореща вода, да за свалите ципата и ги сложете в гювечи, супи и сосове.

Със съдействието на www.artofrealfood.com