С идването на есента се радваме не само на променящата се природа, но и на сезонните плодове и зеленчуци. Днес ще обърнем специално внимание на ябълката – сочна, сладка и подходяща за направата на всякакви сладкиши. Рецептите на три от тях ще намерите поместени по-долу. Да ви е сладко!

Ябълкови мъфини с канела

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Необходими продукти:

1ч.ч нарязани на дребно ябълки

1ч.ч брашно

2 яйца

100гр захар

4с.л олио

шепа смлени орехи

½ ч.л канела

1 бакпулвер

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и бакпулвера, за да сте сигурни, че сместта за мъфините ви ще стане гладка и пухкава.

В купа разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер, като към тях добавите бавно брашняната смес. Към полученото тесто добавете постепененно ябълките и орехите като разбърквате с лъжица или тел за бъркане.

При разпределението на сместа във формичките за мъфини се оверете, че оставяте пръст разстояние преди ръба на формата, защото тестото ще се надуе. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до добиване на златист цвят.

 

Пълнени печени ябълки

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Необходими продукти:

6 ябълки

100гр ядки по избор

100 гр стафиди или други сушени плодове

мед

канела

Начин на приготвяне:

Почистете ябълките от семките като внимавате да запазите цялостта им.

С помощта на кухненски робот нарежете ядките и плодовете до желаната големина. Към получената смес добавете меда и канелата.

Всичко това изсипете в ябълките. Печете в предварително загрята умерена фурна за около 40 минути. Внимавайте ябълките да останат сочни.