След Великден започва Светлата седмица. Всеки ден се прославят различни светии: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. Народът нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи.

На Светла сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка“. Девойки, които са лазарували, правят кукла от откраднати чехли на бременни жени, която наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, те вярват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, от които да имат деца, а не от зли змейове. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.

В петък след Великден се празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, различни състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна жена, защото се счита, че това носи голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите. Нарича се Томина неделя, защото в този ден се чете евангелието за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома. Единствено той не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни.