Още не сте си поръчали сладолед, а вече се оказвате в капана на връхлитащите ви въпроси: Една лъжичка или две? Чашка или фунийка? Каква фунийка - захарна или вафлена? Ако не разполагате с достатъчно сведения по горните въпроси, ние ще ви помогнем да направите своята лична преценка.

Захарните и вафлените фунийки са доста сходни по визия. И двата вида се характеризират с типичната си ромбовидно релефна декорация. Имат и прекрасен златист оттенък, което е знак за добре изпечен сладкиш. Коричката и на захарната, и на вафлената фунийка са приятно хрупкави. Но все пак те си имат и своите разлики, с които е добре да бъдем запознати:

Снимка: iStock

# Захарните фунийки

Захарните фунийки са стандартният избор, когато става въпрос за сладолед. Те могат да бъдат намерени във всеки супермаркет или бутка за сладолед. Рецептата обикновено включва брашно, кафява захар, растително масло, овесени фибри, сол, изкуствени ароматизатори и соев лецитин.

Захарните конуси са произведени по подобен на вафлените фунийки начин – пекат се в кръгли плочи. Те обикновено са малко по-малки от вафлените. Захарните конуси са добър избор, защото са здрави и нечупливи почти до последната хапка.

# Вафлените фунийки

Ако влезете в специализиран магазин за сладолед и сладкиши, най-вероятно ще ви ги поднесат прясно приготвени. Но и вафлените, както и захарните фунийки, също могат да се произвеждат масово. Те са малко по-меки от захарните, което означава, че са и по-чупливи. Имайте го това предвид, когато ви се наложи да избирате между двата вида. Вафлените фунийки често преминават през специална обработка, включваща потапяне в шоколад и поръсване с повече ядки.  

В края на краищата, каквото и да изберете, просто се уверете, че ви се е дояло сладолед в хрупкава фунийка – заслужават си и двата вида, но вие сте тези, които вече знаете на коя от тях да се спрете и да им се насладите.