В дома ви има около 2000 вида гъбички и плесени. Това си е цяла микробиологична зоологическа градина. Напролет към всичко това се присъединяват и полените. Ето седем съвета, които ще ви бъдат от полза дори и да нямате алергия.

1. Подменете прахосмукачката си

Ако ползвате прахосмукачката от десетина години или повече, е време за промяна. Старият уред не може да спре в себе си всичко и през филтрите му минава фин прашец, който се разпръсква из цялото жилище като химическо оръжие. Купете си прахосмукачка с HEPA филтър, който спира алергените.

2. Защитете леглото си

Леглото ви гъмжи от полени, гъбички, косми, мъртва кожа и какво ли още не. Затова трябва да перете чаршафите поне веднъж седмично при температура 50 градуса. За още по-добър ефект ползвайте матраци и завивки, които имат защита от акари.

3. Не давайте шанс на праха

Почиствайте дома поне два пъти седмично. Ако алергията ви е много силна, инвестирайте и в пречиствател на въздуха. Белите ви дробове заслужават това.

4. Дръжте прозорците затворени и почистете филтрите на климатиците

След няколко месеца студено време на всеки му се иска да отвори прозорците, но хората с алергия трябва да стиснат зъби и да почакат. Ако е топло, разхлаждайте се с климатик, като почистите или смените филтрите.

5. Сложете саксиите на балкона

Всички растения, които красят дома ви, трябва да бъдат изнесени на балкона или в стая, където нямате работа. За да ограничите развитието на плесен по цветята, можете да поставите декоративни камъчета върху пръстта в саксията.

6. Не влизайте с обувките вкъщи

По обувките ви има много прах, така че ги оставете пред вратата или на балкона. Ако ползвате пантофи, почиствайте ги редовно. Ако имате възможност, сменете пантофите с чехли или джапанки, които нямат плат по себе.

7. Сменете завесите

Тежките, дебели завеси събират прах и полени, които след това вдишвате при всяко тяхно дърпане. Сменете ги с по-леки пердета, които ще можете да перете много по-лесно.