Климатик
Климатикът е най-често използваният електроуред за охлаждане през лятото. Добре е да бъде поставен така, че въздушната струя да не бъде насочена директно към хората в стаята. Например, ако го поставяте в хола, съобразете къде ще бъде разположена масата за хранене. Предполага се, че там се прекарва най-много време и няма да е приятно студената струя постоянно да духа в гърба или лицето на някой.

Предимство на климатиците е, могат да охлажда големи помещения. Инверторните климатици поддържат една и съща температура, щом я достигнат, а едновременно с това са доста икономични.

Внимание: Затваряйте вратите и прозорците плътно, когато пускате климатика. Приятната хладнина на климатика често е подлъгваща и лесно може да се разболеете, ако …

Вентилатор
Вентилаторът е едно от евтините решения за охлаждане на стаята. Малък като размери вентилатор с не голяма, но достатъчна мощност, може да се закупи дори за 10 лв. вентилаторите с подвижни глави, които обхващат с въртеливо движение пространството в цялата стая, са доста добър избор.

Внимание: Струята на вентилатора може да предизвика мускулно схващане или простуда.

Влажни кърпи
За да охладите дома си, може да поставите на различни места мокри кърпи. Изпаряващата се вода дава свежест и влажност на въздуха в помещението. Закачете мокро парче тензух на прозореца. Не само охлажда, но и подухван от лекия ветрец е изключително красиво. Проветрявайте сутрин рано, когато навън е още хладно. По време на обедното силно слънце може да пускате плътни пердета, за да не напича излишно в стаята.

Внимание: Ако поставите влажни кърпи на някои радиатори, може да се появи ръжда..

Купа с ледчета
Поставете купи, пълни с ледчета, по средата на масата, върху кухненската секция, от вътрешната страна  на перваза и на други места. Топящият се лед не охлажда толкова осезаемо като включен климатик, но промяна в температурата определено се усеща.

Внимание: Не забравяйте след като изпразните формичките на леда, да ги напълните отново с вода.

Течаща вода
Пуснете силна струя студена вода от душа в банята и отворете вратата. Част от хладината ще се разпръсне и в другите стаи.

Внимание: Ако случайно се окаже, че каналът в банята е запушен, рискувате освен охлаждане да се сдобиете и с наводнение.