Почти всички цветя имат период на покой през живота си. Това време е свързано със смяната на сезоните. За повечето цветя времето за сън е през зимата - хризантеми, сакъзчета, рози, и т.н., други пък си почиват през лятото – нарциси, кокичета и др.

Във времето за почивка цветята спират растежа и цъфтенето си. Сънят на растенията е свързан с протичането на сложни биохимични процеси. За да бъдат вашите цветя здрави и да цъфтят буйно и красиво, е хубаво да знаете кога точно е времето им за почивка. Това е особено важно за тези, които се отглеждат в саксии. Повечето от тях запазват горната си част, а това затруднява установяването на сън. Може да се объркате и да продължите да поливате и торите растението точно тогава, когато то най-малко има нужда от това.

Грудковите растения си почиват като извадите цялата грудка от пръстта и я сложите в хартиен плик. Найлоновите не са за предпочитане, защото могат да задушат растението.

Когато дойде времето за сън, цветята дават различни признаци – стебълцата им стават по-тънки, листата пожълтяват, лесно се отделят от грудката и т.н. По време на сън цветята имат много по-малка нужда от светлина, вода, торене и т.н. Това, от което имат нужда обаче, е по-ниска температура от обикновено. През сънливия си период изискват слаба светлина и много малко вода. Ако продължите да ги поливате, както през активния им период, те лесно ще загният.

С лозата обаче нещата стоят по друг начин – тя изисква да бъде хранена обилно именно докато спи. Когато е в покой през късната есен и зимата, тя трябва да бъде наторявана с органични, фосфорни или калиеви торове.

Поради ниски температури някои цветя заспиват принудително. Не губят ценни хранителни вещества и така понасят много по-лесно  климатичните условия. Принудителният сън обаче се различава от природния. Той може да се прекрати, ако решите да повишите температурата на мястото, на което живее цветето. Докато сезонният покой не само не зависи от вас, но и е полезен за растението.

цикламаКогато спи, цикламата обича да е на място с достъп на свеж въздух. Тя си почива през лятото - от май до септември. Тогава не трябва да се тори. Полива се равномерно, само в чинийката под саксията. Друг вариант е растението да се засуши, грудката да се извади от пръстта и да се пази в хартиен плик до есента.


Стеблата на прецъфтелите мини розички мини роза се подкастрят. Оставят се да стърчат над почвата около 1-2 сантиметра. Преместете саксията с цветето на тъмно място, без директен достъп на слънчева светлина. Докато спи, розата се полива по малко и рядко.



гарденияГардениите са особено красиви и ароматни цветя и като всички красавици – капризни. Повечето от тях цъфтят еднократно през годината. Но вече има и доста хибридни видове, които го правят по повече пъти. Затова, когато купувате такова цвете, подробно проучвайте от кой вид е. Прецъфтяването може да ви подлъже, че е време за покой. Гарденията се подрязва през късна есен – края на октомври, началото на ноември, когато цъфтежът със сигурност е преминал. Стеблата се оставят с дължина около 15 см. Поливайте по малко и прекратете пръскането на листата с вода. По принцип гарденията обича светли и топли места. Докато спи, може да я преместите на по-хладно. Събуждането ще започне през януари или февруари.

Калцеоларията (чехълче) е капризно растение и обикновено след прецъфтяване е трудно животът й да продължи. Ако искате да го задържите, откъснете увехналите цветове и изрежете стеблата ниско. Поставете саксията в прохладна и тъмна стая за около 2 месеца. Поливайте рядко и по малко, колкото да не изсъхне съвсем почвата.

Първи признаци на събуждане

Ако хората се прозяват и протягат, когато се събуждат, то растенията започват да изкарват първи нежни листенца и връхчета на стебла. В зависимост от вида им, в този период те искат обилно торене. Също както хората искат чаша ободряващо кафе.