Домашните цветя са представители на другата, зелената част от живота. Растенията са условие и неотделима част от съществованието. Те са тези, които насищат атмосферата с кислород и ни дават въздуха, който дишаме. Те ни хранят, радват, утешават и съпътстват през целия ни живот.

Всички обичат цветята, но навярно малцина се замислят,

че и те, като живи същества, покълват, растат, цъфтят, живеят и увяхват. Ето няколко практични съвета, завещани ми от баба, заимствани от специализираната литература и придобити от собствен опит. Знания, за това как да изберем ново цвете за дома си, как да го посрещнем и да се погрижим новото и живо присъствие да бъде взаимно приятно и полезно.

Когато купувате ново цвете за у дома, трябва да знаете, че:

• То преживява най-малкото два пъти стрес. Един – при преместването и доставката в магазина от парника, където нивото на влажност, температурата и светлината са били постоянни и оптимални. Втория път цветето страда от пренасянето в новия си дом.

• Затова, когато се спрете на някое харесано цвете, изберете млад екземпляр. Цветята, подобно на хората, по-лесно понасят стресовите ситуации и по-бързо се приспособяват към промените. Едно по-възрастно растение, дори да сте много грижовни и внимателни, по-дълго и болезнено ще се адаптира.

• При избирането проверете почвата в саксията. Тя трябва да е леко влажна, а не суха или прекалено мокра. Не трябва да има празен луфт между почвата и стените на саксията. Не бива да има и обратното – признак на прекалено много влага – зелен налеп върху почвата и върху глинените стени на саксията.

• Следващият етап е да прегледате листата на растението от всички страни – по тях не трябва да има паразити, кафяви или белезникави петна. Не бива да са отпуснати, навити или с пресъхнали връхчета. Истината е, че добре осветяваното и гледано растение се развива и расте симетрично.

• Ако сте избрали цъфтящ вид, вземете този екземпляр, който има повече пъпки, отколкото цветове.

• И така, изборът вече е направен. Купили сте си ново цвете, ново приятелче, което желаете да занесете вкъщи. В този случай защитната опаковка е задължителна. Не го возете в багажника – по-добрият избор е задната седалка. Ако го сложите в голяма кутия, укрепете го с намачкани вестници около саксията.

• Новото ви цвете, доведено вече вкъщи, като стеснително гостенче ще преживее определен период на аклиматизация. Продължителността й зависи от самото растение и неговата приспособимост. Трябва да го пазите от преки слънчеви лъчи и студено течение през първите дни, дори седмици, а температурата да поддържаме по-скоро умерена, както и поливането с вода. Някои по-чувствителни растения, по време на аклиматизацията се обезлистват и цветовете им също падат. Но това е временно. Скоро след това поникват нови.

• Хубаво е цветето да се постави на предварително избрано и приготвено за него подходящо място в дома и повече да не се мести.

• И още нещо. Ако, избирайки растение, сте послушали възприятията и сърцето си, но не знаете нищо за него, то веднага щом го внесете в дома си, наваксайте, като прочетете и научите всичко що се касае за грижите по отглеждането му. За щастие в последните години пазарът е пълен с подходяща литература, справочници и наръчници за любители цветари.

Имайки знанията за отглеждане на избраното цвете,

достатъчно е да се грижите и отнасяте към него с внимание и обич. Нежна дума, милувка с длани вместо полъх, порция тиха музика – колко малко му е нужно на цветето!

Цветята могат да бъдат благодарни

Скоро сами ще усетите най-важното им удивително умение – наред със способността да красят и радват, да възхищават и утешават, цветята имат силата и да ощастливяват!