По великденскте празници няма как да не ви останат много цветни яйчени черупки от боядисаните яйца. Какво правите с тях? Събирате ги и ги изхвърляте, нали? Вместо директно да ги слагате в кофата за боклук обаче, ние ви предлагаме да ги съберете и да подхраните с тях почвата в градината или на цветята в саксиите.

Начупете ги на ситни парченца и посипете в основата на растението. Полейте отгоре с малко вода. Черупките са особено полезни за бегониите и кактусите. Те съдържат калций и калий, които имат голямо значение за растежа на стеблата. Острите краища на черупките пък ще попречат на охлювите да нанесат щети по стеблата на растенията (салатата най-вече) в градината ви.


Друг начин е да стриете черупките в дървено хаванче или в блендер, докато се получи прах. След това го смесете с горния слой от почвата. Тази субстанция може да използвате за обогатяване на пръстта, когато пресаждате растения. В градината може да поръсите около разсадите.

Третият начин е да сварите яйчените черупки и да използвате тази вода за подхранване.