Бельото изисква особена грижа при пране, заради специфичната форма (най-вече на сутиените) и заради деликатността на материята (коприна, сатен, дантела). Честата му смяна обаче налага и често изпиране. За да не се въртите в омагьосан кръг, може да се възползвате от алтернативите на прането на ръка и пускането в пералнята. А именно:

Устройство с ултразвук
Ултразвуковата мини пералня не използва силата на въртенето на барабана, като обикновената пералня, а ултразвук. На дъното на съда се  поставя устройството, със страната, която излъчва нагоре, и се включва в електрическата мрежа. Сипва се вода и препарат за пране. Върху машинката се поставя бельото. Ултразвукът улавя замърсяванията и ги отстранява. По този начин лесно се изпират дори петна от шоколад и олио. Същевременно липсата на активно движение не разтегля бельото и не го деформира.



Течен прах за пране без изплакване
Течният прах за пране Soak е изключително деликатен към материите. Достатъчно е само да сипете една капачка от препарата в съда, в който ще перете и да накиснете за 15 минути. Сертифициран е от Канадския здравен център за грижа за кожата и е само от безопасни съставки. С него могат да се перат бебешки дрехи и дори да си вземете вана. След 15 минути бельото се изважда, леко се изстисква и се оставя да съхне.


Сфера за пране
Това са пластмасови топки, в които бельото се поставя, сипва се малко вода, препарат и се разклаща. Подобни устройства се използват и за месене на тесто - всички продукти се слагат в сферата и се разклаща многократно. Удобството при пране на бельо идва от факта, че ограниченото пространство не предполага деформиране на текстила. След изпиране, бельото се изважда и се изплаква с чиста вода.