Той се казва Йордан Каршалъков и е едва на 26 години, а вече е професионален стилист в собствено студио. Завършва фризьорския техникум в София, а след това се хвърля в дълбоките води на бранша. Фризирал е известни актьори, участвал е в ревюта и конкурси от висок ранг. За себе си споделя, че е открит човек, не обича фалша и преструвките. Разговаря откровено с клиентите и обича от общува с тях. Според него престоят в салона не е задължение, то е изживяване, което трябва да носи настроение и позитивизъм. Сега, след десетгодишен опит, Дани работи в своето Divi Fashion Studio, където прави жените красиви.

Снимка: Личен архив

Какви ще бъдат модните тенденции при цветовете на косите тази пролет?
В пролетно-лятната колекция тази година преобладават по-топлите нюанси, докато по-студените пепелни, земни тонове са характерни за зимата. За топлите сезони се наблюдава тенденция към изсветляване на косата, като най-актуални са медните цветове и червените нюанси. Те преобладават и при дрехите. Пролетните цветове са по-искрящи, по-свежи, по-шарени. Има комбинации на цветове, но не се правят под класическа форма на редене на кичури, а по-скоро под формата на сегментно оцветяване. Косата се отделя на определени сектори, които се оцветяват в различни цветове, като преливат един в друг.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Какви ще са актуалните прически?
Трудно е да се определи една конкретна линия. В момента жените си правят разнообразни прически. Бретоните са страшно модерни. Те са плътни, на черта, на една страна. Филирането се избягва масово. Що се отнася до дългите коси, въпросът е деликатен. Има една много тънка граница, която една жена не бива да преминава. Дългата коса под кръста не е на мода. Огромните обеми и вафлите в корените също са отживелица. Ако използвате преса, заложете на ретро пресата. Актуални са леките вълни, къдрици и начупените коси с естествен обем.

Моята коса е тънка. Ако искам да си направя обем сама, вкъщи, без да я горя с преса, как да го постигна?
Когато косата е добре подстригана и има линия, тя изглежда добре. Ако искаш да й придадеш живот, можеш да я напръскаш със спрей за обем, без да я мокриш, и да я навиеш на едри ролки. Достатъчно е да престоиш така за час или два и след това да я напръскаш с лак за коса, за да запазиш ефекта за по-дълго.

Какво мислиш за домашните стилизанти – бира, вода със захар?
Тези неща са абсурдни. Не се отразяват добре на косата и са напълно излишни при наличието на толкова много и разнообразни продукти на пазара. Хората си мислят, че всичко е химия, че вреди... не е така. Нека се замислим първо какво ядем. Всичко се отразява върху косата, не само продуктите за външно нанасяне. Приемайте редовно витамини от групата A и B, и подбирайте внимателно менюто си.

Какво е важно да знаем, когато решим да боядисаме косата си сами?
Всяка боя върви с конкретни инструкции за употреба. И когато на една боя пише 20 мин., това наистина означава 20 мин. Не е вярно, че колкото повече стои, толкова по-добре ще стане - даже обратното. Освен това цветът се избира спрямо досегашния. Не трябва да има голяма граница, за да може да получим желания ефект.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Косата винаги ми пречи - връзвам я постоянно. Вредно ли е?
Да. При самия корпус на косъма при ластика се получава силно механично триене и деформация. Можеш да я прибираш с диадеми, фиби и шноли. Избягвай всякакво по-агресивно отношение към косата, не я дърпай, не я травмирай излишно.

Какви прически ще са модерни за абитуриентките?
От няколко години наблюдавам тенденция на отдалечаване от стегнатите кокове и строго официалните прически. Не може едно момиче на 18 години да изглежда като зряла жена, това не е естествено. На тази възраст момичетата трябва да изглеждат естествени и могат да си позволят да отидат на бала си с по-непретенциозна прическа – само сешоар. Един хубав сешоар освен всичко не струва толкова скъпо, а цялата процедура отнема около 40 минути.

Какъв е твоят съвет към тях?
Аз препоръчвам оцветяванията, подстригванията и всички подобни интервенции да се направят няколко дни, а може дори и седмица, преди самото събитие. Боядисването и подстригването са дълги процедури. Добре е да има време за корекции, а не да се случват нещата в последния момент. Много момичета поддържат дълги години един цвят на косата и за бала си решават да направят коренна промяна. Това решение обаче трябва да се вземе месеци преди големия ден и да започнат подготовките. Не препоръчвам в никакъв случай резките смени на цветове, трябва да има по-плавен преход. На практика е възможна промяната, но с цената на здравето и красотата на косъма. Косата не е стена, която можем да боядисваме в различни цветове, когато пожелаем. Драстичната промяна я травмира.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСлушаме за всякакви универсални продукти за коса, има ли наистина такива?
Хубаво е всичко да е индивидуално. Консултацията с фризьор е най-добрият вариант, за да изберете правилния продукт. Няма универсална формула, това е заблуда. Така е и с другите козметични продукти - за всеки тип кожа има специален крем. Косата изисква специална грижа, както всяка друга част на тялото. Затова наборът от продукти, с които разполага един салон, е огромен. Хората лесно се доверяват, виждат рекламата и смятат, че косите им ще изглеждат като тази на красивия модел от екрана.

Какво мислиш за натуралните маски? Аз например съм пробвала какво ли не – етерични масла, маски с яйце, със зехтин...
Аз съм на мнение, че при целия този набор от продукти, който предлага пазарът, тези неща са излишни. Предлагат се готови професионални продукти, в които няма никаква химия. Има маски на изцяло растителна основа и те са достатъчно полезни и ефикасни. На масовия пазар не са налични, вземат се от фризьорския салон. Съществува заблудата, че професионалните продукти излизат по-скъпо. Всъщност не е точно така. Ако си купите един професионален шампоан, ще го ползвате около два, до три месеца. Същите пари ще дадете и ако си купувате всеки месец по един. Реално това е така, защото скъпите шампоани са концентрати, което значи, че за едно измиване отива два или дори три пъти по-малко количество от обикновено. Основната разлика е, че парите се дават наведнъж, а не всеки месец. Промяната във вида и здравето на косата обаче е коренна. Това ще каже и всяка жена, която е опитала. А и клиентите могат да пробват даден продукт и в салона, да видят как им действа, и тогава да си го закупят.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Колкото до етеричните масла, много популярно е аргановото масло. Има наистина добър ефект. Бих казал, че това е съвременният заместител на т.нар. кристали. Използва се по същия начин – може и на влажна, и на суха коса. Слагат се от една до три капки и се намазват краищата, но не и корените. Може да се закупи от фризьорските салони. Ефектът е мигновен, а и количеството е достатъчно за доста продължителна употреба. За разлика от кристалите, аргановото масло се абсорбира изключително добре от косата, косата буквално го поглъща. Не се получава този филтър, който образува силиконовата основа, върху която полепват всички мръсотии.

Твоят най-важен съвет към дамите е...
Да се грижат за косите си. Те се изключително важен елемент на добрия външен вид. Препоръчвам им да се консултират със специалисти, да си обръщат повече внимание. Косата трябва да се подстригва редовно – веднъж на всеки 3-4 седмици. Това зависи и от типа коса. В крайна сметка красивата коса е здрава коса!