.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

LET’S TALK ABOUT FASHION – Vol. 20

Станимира Янакиева | преди 1 година
LET’S TALK ABOUT FASHION
Снимка: Димитър Ламбов
Диана Тушева-Молой: Няма нищо по-трагично от жена натруфена с последните модни “Must have”

За модата на Острова и какви са качеставта, които трябва да притежава един моден стилист. Един разговор на Станимира Янакиева с Диана Тушева-Молой

LET’S TALK ABOUT FASHION
Снимка: Димитър Ламбов

Живееш в Лондон от двадесет години и се занимаваш активно с мода. Може ли да се каже, че тя е твое безкрайно хоби, което си превърнала в работа?

Бих казала, че желанието да изглеждам различно, стилно и елегантно започна още докато живеех в България. През 80-те, даже и 90-те години почти нямаше избор на дрехи и аксесоари. Пускаха се един стил ботуши или палта в няколкото софийски магазина и който успееше или с връзки, или с късмет, да се снабди с тях, беше просто за завиждане! Освен че всички изглеждаха като клонирани по улиците, всяка една от тези покупки струваше почти колкото средната месечна заплата, немислимо е сега, нали? Тогава работех в Анимационно студио "Бояна" и под влияние на многото ми талантливи и ексцентрични колежки започнах да създавам и шия собствени модели дрехи. Да, дълготрайното ми хоби определено се превърна в професия тук в Лондон, където е Меката за един стилист и дизайнер. 

Освен с мода си и юридически преводач – трудно ли се съвместяват две толкова несъвместими професии? 

Това е интересен въпрос и ми е задаван доста често. Двете професии на пръв поглед нямат никаква допирна точка. От една страна, използвам умението и стила си, за да обличам моите клиенти по начин, по който не само да изглеждат добре визуално, но и психически да се чувстват уверени, и със самочувствие. Прекарвам часове в мерене на луксозни дрехи, аксесоари в елитни магазини на Bond Street, атмосферата е спокойна, приятна, лека, безгрижна... От друга страна, професията ми като юридически преводач ме хвърля в не толкова приятните и доста миризливи затворнически килии, където наши сънародници по една или друга причина са се озовали. Изправяйки се пък в съдебните зали на Кралския съд, аз съм в ситуация, където и малка грешка при устния ми превод може да има огромни и в много случаи сериозни последици за подсъдимия.

Между другото, още когато започнах тази си професия, реших да не обличам черен костюм в съдебната зала! Моите цветове там са - синьо, зелено даже и червено, няма цветово ограничение в съдебните правила, стига дрехите да са подходящи. Мога да кажа, че определено е от значение да бъдеш едно цветно петно в морето от черни тоги и перуки! За мен това е перфектният баланс, наричам го - моето жизнено равновесие!

Живеейки в една от световните столици на модата, работейки с клиенти, които без трепване на окото плащат стойността на лека кола за дамска чанта, мога лесно да усетя, че съм част от този, бих казала, нереален свят на супер богатите. Но когато прекарам даже и час като преводач с човек, който е бездомен, без работа, без език, без надежда и никакъв реален шанс за нормален живот за в бъдеще, това ме приземява и кара да гледам на живота по много реалистичен и опростен начин. 

Работиш като личен стилист и сред твоите клиенти са познати имена от шоу бизнеса и кралското семейство. Сред твоите клиентки са Лейди Родермиер, титулована дама от близкия кръг на принц Чарлз, Маурин Липман, Том Уилкинсън и много други. Какви са качествата, които трябва да притежава човек, освен добър вкус и маниери, за да ти се довери за личния гардероб? 

Най-важният аспект в работата ми за известни личности, а още повече и за титуловани особи, е дискретност и безупречни маниери от моя страна и доверие от тяхна. Разбира се, уменията ми като стилист трябва да са на изключително високо ниво, но по-важното е познанието ми за класовата система тук във Великобритания. Това е изключително необходимо. Например, роклята с която бих облякла една лейди, е много различна от тази, която бих предложила на актриса, която ще се появи на червения килим в LA.

Също така е важно и аз самата до някаква степен да бъда част от тези среди, за да имам представа от това кое е и кое не е допустимо като мода, да съм запозната с начина на живот на тези хора и какви са очакванията на клиентите от определено общество.

Класовата система тук е много силна, трудно се допускат външни лица, независимо колко са известни или талантливи. Аз съм допускана до много слоеве на това общество, донякъде поради факта, че съм чужденка и не мога да бъда поставена в определена класова категория. Зависи напълно от мен как ще ме приемат, но като цяло висшата класа/аристокрацията тук определено е много толерантна и с много изискани маниери, разбира се. 

Работила си и като стилист за телевизионните британски формати “Grease is the word”, “Pop star to opera star”. Претенциозни ли са звездите, които участват там? 

Като цяло, бих казала, че звездите имат определени изисквания. Някои са по-взискателни  от другите и парадоксът е, че по-малко известните създаваха повече излишни проблеми, в сравнение  с известните имена. Аз си извоювах име на “желязна”, тъй като успявах да се справя с тях. Необходимо е не само да имаш вярно око и бързина в работата като телевизионен стилист, но и да си добър психолог, 65% от тази професия е психология, останалата част са специфичните умения на модния стилист. Почти всички страдат от “сценична треска”, нервни са преди появата пред камера и моята работа, освен да ги облека, е и да ги изслушвам, успокоявам, давам съвет, ако е необходимо и да ги уверя, че ще бъда зад кулисите в случай, че ципът се скъса, ръкавът се разпори... :) 

Последната ти работа е свързана с рекламата на Rolls-Royce. Какви са скритите послания за безкомпромисно качество, които притежава този автомобилен гигант? 

Рекламата, по която работих за Rolls-Royce, беше изключително изпитание за мен като дизайнер. Чрез телефонно обаждане ми обясниха какво виждане имат за дрехата, която трябваше да проектирам и ушия! Имах точно една седмица до крайния срок преди снимките в Южна Франция!

От мен се изискваше - точност, самостоятелно вземане на решения, бързина, изключително качество. Знаейки колко високо трябва да бъде качеството на шева, реших да го поема аз. Всеки тегел трябваше да бъде перфектен!

Мисля, че след като го доставих късно в неделя вечерта, преди снимките, просто колабирах в леглото и имах усещането, че съм спала с дни:) Но това, разбира се, е част от професията. Продуцентите на рекламата бяха изключително доволни, което за мен е по-важно от финансовата награда. 

А какво преобладава в твоя гардероб? 

Гардеробът ми е смесица от стилове, дизайнерски дрехи и аксесоари, мои модели, находки в магазини втора ръка и покупки в чужбина. Обичам да смесвам стилове.

Модата в Лондон е много ексцентрична, което обожавам! Любимият ми дизайнер е Вивиан Уестууд, деконструирани дрехи, игра с цветове и текстури, но най-вече обичам флирта, който излъчва стилът й!

Когато работя с клиенти - живея в дънки, бяла тениска, балетни пантофки - Repeto Paris, защото са изключително удобни и масивна дамска чанта, в която има всичко необходимо за едномесечен престой, в която и да е част на света. Приятелите ми тук твърдят, че съм обсебена от необходимостта да мъкна огромни чанти, майтапят се, че имам психологичен проблем в това отношение... Може би имат право:)  

Разкажи и за красивите ти Кабала бижута, които са с множество символика и кодове. 

Бижутата с Кабала символи открих случайно с помощта на сестра ми. Откакто тя ми подари първото бижу, това се превърна в необходимост, не съм вярваща, но съм суеверна и тъй като пътувам често до Израел по работа, намирам мистицизма и силата на Кабала символите за много естествен източник на енергия и хармония.

Освен че са много индивидуални и елегантни, те са създадени с много познание и мисъл, имам колие, което никога не свалям и се чувствувам изключително добре с него. Цялото семейство носи тези бижута, даже стигнаха и до Глазгоу, Шотландия. Дъщеря ми Ния, която живее и учи там, също не сваля бижутата си Кабала. 

С твоя богат опит, каква е твоята дефиниция за мода? 

Модата за мен са дрехите, които ти отиват, които те карат да се държиш уверено, със самочувствие, които те правят щастлив! Няма нищо по-трагично от жена, натруфена с последните модни “Must have”. Разбира се, важно е да се следят последните модни тенденции, цветове, стилове, но в никакъв случай сляпо!

Както казват тук в Лондон, най-вярната модна тенденция е - Keep it simple! Когато облечете последния вик на модата - сако, в което не се чувствате комфортно, без да знаете защо - не го купувайте. Независимо колко много искате да ви видят в него, защото по всяка вероятност няма никога да го облечете.

Правилото ми е - ако една дреха не е обличана в последната година, махнете я от гардероба си. Поне два пъти годишно правете пълна инспекция на дрехите и аксесоарите си, всички имаме неща, които просто си стоят в гардероба, изчистете ги и на тяхно място закупете няколко неща, с елементите на последния моден сезон - цвят, кройка, стил. 

Критерият за това как изглеждате сте вие самите, дрехите и аксесоарите са само помощните материали. 

Снимки: Димитър Ламбов

Грим: Гергана Пащрапанска за Jane Iredale
Коса: Виолета Во Ван / LUXOR club fashion salons за Living Proof
Стил: Станимира Янакиева за PINKO/TOY G/BCBGMAXAZRIA

Станимира Янакиева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?