Поканени сте на коктейл, а се чудите какво да облечете. Поглеждате в гардероба, а там - изобилие от рокли. Не знаете какво ще е най-подходящо за конкретния повод. Затова е добре да помислите предварително от кого идва поканата за събитието.

Ако сте получили такава по електронната поща или в хартиен вариант, това означавам че сбирката предполага малко по-официална обстановка, която ще изисква и вашата по-старателна подготовка. Ако ви е поканил някой познат или приятел, то тогава спокойно можете да подберете дрехата без да се притеснявате толкова за формалностите.

Независимо каква е поканата и от кого идва тя, при коктейлните рокли си има някои правила, към които трябва да се придържате, за да не изглеждате нелепо.

Като за начало е добре да подберете дължината на роклята. Повечето коктейлни партита се провеждат в късния следобед, поради това дължините категорично не трябва да достигат до глезените или по надолу. Затова пък можете да подберете нещо, което е почти ултра късо, малко над коленете или малко под тях.

Другото важно нещо, което трябва да направите е да прецените материята според сезона. Вълната и памукът са подходящи за зимата. За пролетта и най-вече за лятото е добре да подберете нещо по-леко и ефирно като сатен, шифон, кадифе или коприна. Освен това тъмните цветове за топлите сезони няма да направят добро впечатление за вас. Спрете се на десени с флорални мотиви.

Внимавайте обаче с модела на роклята. Не избирайте прекалено разголен и помпозен такъв, тъй като събитието не е вечерно.

Ако поканата все пак е за след работа в часовете след  18 - 19 часа, то никой от присъстващите не би предположил, че сте имали време да отидете до вкъщи и да се подготвите подобаващо. Ако сте бизнес дама, която се облича по-елегантно, то спокойно можете да се явите и с костюма, с който сте били през деня. Сложете само едно ефирно цветно шалче, за да създадете усещане за лекота и финес.

За такива случаи подходяща е и малката черна рокля. Че накъде без нея? Тъй като моделът и цвета не са претенциозни, то тогава спокойно можете да сложите повече украшения и бижута.
Случаят с аксесоарите ако сте избрали рокля с флорални мотиви е малко по-деликатен. Подходете с повече внимание, тъй като не трябва да изглеждате прекалено помпозно, все едно сте на бал.

Каквото и да изберете не забравяйте да се усмихвате, защото всъщност човекът прави дрехите да изглеждат добре.