Днес започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – Пролетният базар на книгата. Любимото събитие и тази година ще представи повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци на три етажа в НДК, като официалното откриване е в Централното фоайе от 11 ч.

В рамките на шестте дни на изложението, на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, ще се състоят близо 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов и други. 

Снимка: Пролетен базар на книгата

Гости на официалното откриване ще бъдат и спортните феномени Стефка Костадинова и Валентин Йорданов, които също ще представят юбилейни албуми, посветени на спортните им върхове.

Сцената на културната програма ще бъде разположена на Мраморното фоайе (над Централния вход на НДК). Програмата е съпътствана от изложбата "Под езика" на Дамян Дамянов – мащабен проект, посветен на кирилската азбука. Графичният експеримент на художника стартира онлайн през 2016 г., но във второто си издание излиза извън мрежата и се пренася на хартия. След като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и други, за да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи. Официалното откриване на изложбата „Под езика“ е на 24 май от 14 ч. на сцената на Пролетния базар. 

Работно време: 23-27 май (вторник-събота) от 10-20 ч. и 28 май (неделя) от 10-19 ч.