Знаковият за българското самосъзнание роман "Под Игото" излиза на шльокавица по повод 24 май. Издателство Жанет 45 преобразява словото на Вазов в тази нелепа писменост, за да покаже, че употребата й е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура.

Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

Повече информация за инициативата и аргументи защо трябва да пишем на кирилица, вместо на шльокавица, могат да бъдат открити на www.podigoto.bg. Желаещите да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да се свържат с издателството на [email protected].

Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци.

Тази псевдо-писменост се използва вече близо 20 години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи.

Разчитайки този феномен като застрашаващ съществуването на българския език, издателство Жанет 45 избира празника на българската писменост 24 май за старт на своята инициатива.

Изборът на вечния български роман "Под игото" не е случаен. Книгата заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването и в шльокавица  ясно показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата. Ако изгубим езика си, губим културата си. Така губим и идентичността си.