Раковини и корали, дрехи, ритуални предмети, плодове – това е само малка част от нещата, които е забранено да сложите в саката си и да изнесете от някои страни. Аргументът „За спомен.” не важи на митницата.

Всяка държава има свои законови забрани, които се съблюдават в различна степен. Някои са много стриктни, други – не толкова. Забранените за износ корали от Египет са преминавали границата, поставени в ръчната чанта на колега, само заради добрата българо-египетска дружба. Но могат да ви вкарат в затвора, ако намерят в багажа ви малко камъче от историческа забележителност.

Информация за това какво може и какво не може да се внася и изнася от една страна може да се намери на сайтовете на посолствата. Понякога раздават информационни брошури в самолетите, в туристическите агенции и в хотелите. За съжаление това не винаги се случва. В резултат туристите напускат със сълзи на очи страната, в която са били, гледайки как на летището конфискуват сувенирите, за които са си платили.

За запазим добрите ви емоции, тук сме събрали основните вещи, забранени за износ от различни страни и такива, за които ще ви бъде нужно специално разрешително. С повече изобретателност или при невнимание от страна на митничарите сигурно може да изнесете всичко. Но не са ли законите затова – да се спазват?

Египет
Тук се отнасят много внимателно към природните си богатства, затова не е разрешено изнасянето на никаква флора и фауна – корали, раковини, миди.

Тайланд
Предмети на културата – изображения и фигури на Буда в по-големи размери. На границата може и да си затворят очите за картички и малки статуетки, но по-големите изделия веднага биват конфискувани. Специален сертификат ще ви е нужен, ако сте купили скъпи бижута и  скъпоценни камъни. Нарушаването на този закон се наказва с глоба.

Тунис и Индия
Не може да изнасяте местна валута.


Либия и Алжир
Платове и конци, местно производство.

Турция
Бижута на стойност по-висока от 15 000 долара. Цената на златото там е сравнително ниска, особено ако може да се пазарите, а и едва ли средностатистическият турист ще купи толкова скъпи сувенири.

ЮАР
Зъби от акула и слонова кост.

Австралия
Чанти, раници, куфари, изработени от и кожата на влечуги, характерни за фауната в Австралия. Също така стръкове орхидеи и огърлици от черни корали.

Сейшелските и Малдивските острови
Корали, зъби от акула, плодове от местните дървета (над 20 кг).

Доминиканска република
Палми и орхидеи.

Нова Зеландия
Плодовете киви и местното вино.  

Бразилия и Кения
Изделия, заради които са убити представители на местната фауна. Затова не купувайте сувенири, изработени от кожа, пера, кости и други, които там се продават на всеки ъгъл.

Япония
Самурайски меч.

Италия
Мечове, саби и военни украшения.

Куба
Цигари и ром, ако надвишават 22 бройки за цигарите и 2 литра за рома.  Също така препарирани животни. За да ги изнесете, ще ви е нужен специален сертификат. Искайте такъв и ако купувате предмети от крокодилска кожа. За износа на черен корал е необходим сертификат, белият може да се изнася без ограничения.

Сирия
Зехтин.

Шри-Ланка
Плодовете дуриан. Те са големи, с бодлива обвивкаи и характерна неприятна миризма.