На тържествена церемония в Лондон Ивиан Саркос Калванаде Мис Венесуела беше коронована за Мис Свят 2012. На второ и трето място са съответно Мис Филипини и Мис Пуерто Рико.



В конкурса участваха 122 красавици от целия свят. Той се излъчи пряко в над 150 държави.

За да стигнат до полуфинала участничките се състезания в различни области и категории. От всяко от тях състезателките получаваха определен брой точки.

Красавиците посетиха Шотландия, където се проведоха спортните състезания помежду им – плуване, хвърляне на гюле и т.н. Активностите укрепиха отборния им дух, но... не намалиха конкуренцията помежду им. Усетиха гостоприемството на Шотландия с танци, представени им от местните жители, посетиха замъка в Единбур, гледаха топовните гърмежи, които се състоят в 13 часа всеки ден. Най-добре в спортните занимания се представи Мис Доминиканска република, която стана и Мис Спорт 2012 г.

След дефиле по бански и в официални рокли бяха избрани и победителките в категории „Красавица на плажа” и „Топмодел”. Първите места заеха съответно Мис Англия и Мис Казахстан.

Мис Талант, след сценични изяви в театрите на Лондон, където показаха различни умения - танци, пеене, буфосинхрон, стана Мис Чили.

Красавиците участваха в дебат в Университета в Кеймбридж, където представиха проблемите на страните, от които идват , както и общи екзистенциални проблеми и теми като красота, оцеляването на света, човешки заблуди, омраза, и др.

За полуфинала се класираха представителките на Испания, Англия, Южна Африка, Шотландия, Пуерто Рико, Вирджински острови, Филипините, Украйна, Венесуела, Казахстан, Швеция, Зимбабве, Италия, Корея и Индонезия.

След като представиха традиционни танци в автентични облекла, което превърна сцената в залата в цветно море от пера и тъкани, първите седем в класацията станаха – Мис Корея, (учителка, която мечтае да стане преводачка), Мис Венесуела (завършила специалност „Човешки ресурси”), Мис Англия (която се определя като мила и земна жена),Мис Филипини (която казва за себе си, че е дружелюбна), Мис Пуерто Рико (която мечтае да завърши своята докторантура и да издаде стихосбирката си), Мис Южна Африка (завършила специалност „Връзки с обществеността”) и Мис Шотландия (спортистка по лека атлетика и яздене).

Мис Свят 2010 Александра Милс от САЩ, облечена в дълга тюркоазена рокля, предаде своята корона на Мис Венесуела, видимо развълнувана. Най-красивата жена в света за 2011 година не скри сълзите и радостта си.



Къде сме ние?

Мис България 2011 Ваня Пенева спечели първо място в онлайн гласуването в конкурса Мис Свят 2011. Нашата красавицата получи 51.5% от гласовете на страницата missosology.org. Гласуването се проведе в периода 18 октомври - 6 ноември 2011 г. След Мис България се наредиха Мис Грузия и Мис Филипини.

Домакин на следващото издание на конкурса „Мис Свят” ще се проведе в Китай, вътрешна привинция Монголия.