На 10 октомври Николай Илиев навършва 35 години. Като дете, бъдещият актьор и режисьор живее в Пазарджик, където баща му (режисьорът Бойко Илиев) работи в театъра, а майка му (д-р Мирослава Кадурина) в поликлиниката.

„В болницата не ми беше интересно, това е ясно, докато на репетиции в театъра винаги ми е било страшно интересно. Родителите се опитваха да ме откажат от този бранш, защото краят на 80-те и началото на 90-те бяха трудни години за артистите” – споделя Ники Илиев в интервю за bTV.

Първата му изява пред камера е на 16-годишна възраст във филма „Мускетарят с маратонките” (реж. Зоя Касамакова, 1987 г.).

Когато си купува костюм за абитуриентския бал, собственикът на модната марка го харесва и кани за модел. Така започва неговият път в моделството. На 23 години Ники Илиев решава да спре с моделството, за да се концентрира върху актьорството.

Режисьорският му дебют – „Чужденецът", спечели няколко престижни награди: "Най-добър чуждестранен филм" в Ню Йорк, "Най-добър пълнометражен филм" и "Най-добър сценарий" в Лос Анджелис, както и наградата на публиката на фестивала "Златната роза" във Варна.

Вторият филм на Ники Илиев "Живи легенди" спечели приза за "Най-добър международен филм" на фестивала Манхатън в Ню Йорк. Лентата бе отличена и на Los Angeles Comedy Festival.

Ники Илиев бе част от режисьорския екип на сериала на bTV – „Домашен арест".

В момента той завършва снимките на новия си проект "Нокаут или всичко, което тя написа" (All she wrote). Във филма участват Орлин Павлов, Саня Борисова, Башар Рахал, Диана Любенова и Гари Дърден ("От местопрестъплението"), който е в ролята на оттеглил се от ринга професионален боксьор, свирещ по клубовете.

Части от филма бяха заснети в Ню Йорк, София и Банско.

През август 2012 г. Ники Илиев се ожени за актрисата Саня Борисова. Красивата церемония бе в родопското село Ковачевица.