Да си доброволец не е работа, която започва в 8:00 и свършва в 17:00 часа, с един час обедна почивка. На първо място това е потребност. А потребността работно време няма! Доброволно можеш да споделяш книги, да посещаваш домове за изоставени деца, да се включваш в благотворителни базари, да изметеш снега пред блока дори.

Доброволците не биха се нарекли герои в никакъв случай. Въпреки това героите си имат място – Timeheroes.org.


Времето на героите

TimeHeroes е платформа, който свързва хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа. Ако искаш да подариш част от своето време за неща, които ще променят света, задължително разгледай кои каузи си търсят доброволци. Активните каузи в моменти са на Си Ви Ес – България, които търсят доброволци за организацията и провеждането на международния филмов фестивал, на Animal Rescue Sofia, които търсят хора за разхождане на кучета от приюта в Богров, дома за деца в Ловеч търси желаещи да поиграят и почетат с децата и т.н.

Целта на тази платформа е да увеличи доброволческата инициатива в България като цяло, тъй като тя все още не е така разпространена, като в други страни. Идеята е, че да станеш доброволец трябва да е достъпно и лесно. Доброволчеството не е само за черна работа. То е и за неща, които хората обичат да правят – да рисуват, да играят с деца, да се занимават с животни и др.


Кои са героите?

Зад този проект стоят четирима човека. Ще ги намерите само с малки имена срещу думичката Екип - Яна, Момчил, Павел, Алек. И толкова...  Яна Бюрер Тавание - е активист и журналист, мениджър „Кампании и комуникации“ на Българския хелзинкски комитет. Тя е в списъка Wired Smart List 2012 на американското списание Wired за най-успелите ни съвременници. Алек Андеев е завършил икономика, съосновател на конференцията TEDxBG.



Обаче знаете ли какво? Имаме новина за вас. Героите всъщност сте вие! Защото абсолютно всеки може да се включи в кауза по избор, да помогне, да бъде полезен. Повярвайте ни – после ще се почувствате наистина много добре.

За да станеш герой, не ти трябва суперсила. Нужно ти е това, което си имаш – душа. Избери си кауза, запиши се и действай. Простичко, нали? Както казва майка Тереза добрите думи се казват тихо, но ехото им е силно и дълго.