Знаете ли, че според последни проучвания, редовната следобедна дрямка, продължаваща повече от 40 минути, увеличава значително риска от преждевременна смърт?! За целите на проучването са били изследвани над 300 000 души. В резултат учените стигнали до следното откритие: Продължителното спане през деня вреди на метаболизма и води до затлъстяване, високо кръвно ниво и висок холестерол.

Изводът, който направили бил: Следобедната дрямка е полезна, ако продължава 20 минути. Ако е повече от 40, може да допринесе за увеличаване риск от смъртност, причинена от болести, които можем да предотвратим с по-здравословен начин на живот.

Следователно се питаме: Щом краткият 20-минутен сън е толкова полезен, можем ли да го практикуваме, докато сме на работа в офиса? Истината е, че кратката (дори 10-минутна) дрямка може да подобри значително резултатите от работата ни. Така както днес е нормално да има зали за конферентни разговори, така след две години ще е нормално да има къде да поспим на работа, смятаме ние.

Проучвания по този въпрос сочат, че кратката дрямка в ранния следобед в офиса може да стимулира креативното ви мислене и да допринесе за по-добрия ни физически тонус.

#Къде да дремна?
Ако в сградата, където работите, няма специално помещение, предназначено за кратък релакс, достатъчно е да приглушите осветлението в офиса си (стига, разбира се, да сте сам в него) и да полегнете на дивана. Ако такъв няма, добър вариант е и отпускането на главата върху бюрото, което също е релаксиращ метод по време на работа. Ако не сте сам в офиса, потърсете някоя от неизползваемите в момента конферетни зали и се отпуснете върху столовете й за няколко минути. Ако пък навън е топло, добра идея е и пейката (а защо не и полянката), под шарена сянка, хвърляна от разцъфтелите дървета в парка.

#Колко време е необходимо, за да се почувствам пълноценно отпочинал?
Е, вече знаете – не повече от 20 минути. Както вече казахме по-горе – следобедният сън, траещ повече от 40 минути, не е полезен за здравето. Пък и тук говорим за кратка следобедна дрямка, чиято цел е да повиши работния ни потенциал. Добре е все пак да се застраховате предварително, като си настроите телефона на аларма. Не искате да се успите на работното си място, нали?

#Трябва ли да пропусна кафето?
Кофеинът действа като средство за избягване на сънливостта, но трябва да знаем, че той не е заместител на съня. Ако имате голям проект, чаша кафе ще ви подейства освежаващо и ще ви даде стимул в процеса на решаването на задачата, но за кратко. Ако обаче го консумирате в късния следобед, това може да попречи на пълноценния ви нощен сън. Така че, съобразете времето, в което ще изпиете чаша кафе, но нека това да не е пречка за вашата 15-минутна дрямка, която ще отделите в ранния следобед.