Ако хобито ви е да готвите или просто знаете, че се справяте добре край печката, защо да не използвате таланта си, за да изкарате малко пари. 

1. Готвач под наем
Това е една нова тенденция, която тепърва прохожда на българска територия. За какво става дума? Ако готвите добре, комуникирате лесно с непознати и сте креативни, може да предложите своите услуги и да приготвите храна в дома на наемател. Така ще му осигурите достатъчно свободно време да се приготви за гостите или събитието, което го очаква, вместо сам да се занимава с приготвянето на храна. Менюто се обсъжда предварително, сумата за получаване също. След приключване на вечерята, готвачът под наем привежда в ред кухнята, която е използвал.

Плюсове: Имате личен контакт с човека, който ще ви наеме, и може сами да договаряте исканата сума. Запознавате се с нови и различни хора.
Минуси: Услугата все още не е популярна и за да ви наемат, трябва да имате някаква популярност като готвач или да бъдете препоръчани от приятели. Винаги може да се намери някой от гостите, който да не хареса приготвеното ястие и да търпите критика. Готвите в различни кухни – някои може да са много модерни, в други да липсва елементарно оборудване.


2. Блог
За да претворите своите кулинарни умения в пространство, присъстващо в интернет, ви трябват и добри умения да пишете и да снимате. Атрактивният начин на поднасяне на информацията и апетитните снимки ще привлекат читателите. Добре е в готвенето и в блога ви да има нещо характерно, което ще ви отличи от всички останали кулинарни блогове. На личното ви web пространство може да генерирате доходи от реклами, да пишете за лично тествани продукти – храни, уреди и т.н., да ви поканят да участвате в готварско събитие и т.н.

Плюсове: Работите за себе си, нямате фиксирано работно време; приготвяте вкусни неща за работата си, които след това трябва да хапнете.
Минуси: Вече има твърде много кулинарни блогове и е все по-трудно да се спечели и задържи вниманието на читателя.

3. Влог
Влоговете са блогове, в които съдържанието е изградено от видеоклипове. Те се приемат изключително добре от аудиторията, тъй като е спестено четенето, а всичко по изпълнението на рецептата се случва пред очите.

Плюсове: Същите като при блога.
Минуси: По-лесно е, ако някой ви помага във видеозасенамането. Постобработката също е трудоемка - включва подбор на кадри, монтиране, озвучаване, цветни корекции и т.н.

4. Кулинарна книга
Ако имате свои рецепти и различни успешни готварски експерименти и техники, може да ги съберете в ръкопис, който да предложите на издателство. Книгите със здравословни рецепти и съвети за правилно хранене са изключително търсени. Добре е да намерите незапълнена ниша, нещо специфично и конкретно, върху което да се фокусирате, за да привлечете вниманието на издателите, а по-късно и на читателите.

Плюсове: Това е един много приятен начин за печелене на пари, защото може да работите от което и да е кътче на планетата, а за вдъхновение да обикаляте различни интересни кулинарни дестинации.
Минуси: Нямате никаква гаранция, че някое издателство ще се заинтригува от текстовете ви и че читателите ще харесат написаното. Приходите идват доста по-късно.

5. Готварски курсове
Организирайте собствен кулинарен курс. Той може да е с различна продължителност – от няколко часа до няколко дена. Нужно е да намерите пространство, което се отдава под наем и отговаря на нужните условия – плотове за рязане, фурна и др. Популяризирайте идеята си чрез Facebook и други социални мрежи. Участниците в събитието се записват и плащат фиксирана сума. Кулинарните курсове се предлагат в ценови диапазон от 25 до 150 лв.

Плюсове: Запознавате се с различни хора и всички те са с интереси, които вълнуват и вас. Подобни курсове може да са отправна точка към по-сериозна заетост.
Минуси: Събитията може и да не получат нужния отзвук и да не се запишат никакви кандидати.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement