Играй като мъж, побеждавай като жена“ засяга болезнената тема за неравенството между жените и мъжете на работното място. Книгата е правдиво четиво, изобилстващо от ценни прозрения за природата на взаимоотношенията в бизнес контекст. Еванс насърчава дамите да развиват онези свои качества, които биха могли да им осигурят предимство пред мъжете, като например интуиция и ефикасно общуване.

Предлагаме ви откъс от книгата:

Когато става дума за ролеви модели, имам късмет.
Израснала съм с убеждението, че една жена може да прави всичко, а това убеждение наследих от майка си.
На пръв поглед майка ми изглеждаше съвсем обикновена и с нищо невпечатляваща домакиня, която живее с грижите за дома и с кариерата на своя съпруг. Въпреки това тя неизменно излъчваше посланието, че жената е отговорна за собствения си живот и трябва да го изживее максимално пълноценно.

И моята майка успя да го направи. Дори докато се грижеше отлично за собственото си семейство, тя помагаше в отглеждането на практически осиновените по-малки от мен брат и сестра, взети от местен дом за младежи с девиантно поведение, преподаваше в Еврейския съюз на слепите и като шофьор доброволец на линейка на Червения кръст откарваше ветерани с физически и психични нарушения до местата за пикник и спорт.

През 1920 г., вече управител на верига магазини за шапки, майка ми се беше отказала от кариера в полза на брака си. Тя обаче никога не изостави своите интереси и вярата в себе си. През целия ми съзнателен живот ми е давала два типа напътствия: да бъда добра и почтена и да стана такава, каквато искам.

Взех съвета й присърце. След като завърших образованието си през 1963 г., започнах успешна кариера в политиката, работейки в Конгреса на Съединените щати и в Белия дом. Когато обаче се омъжих, подобно на майка си и на повечето жени по онова време, изоставих собствената си работа заради кариерата на съпруга си.

Преместихме се в Атланта, а след това в Съветския съюз.
След като се върнахме в Джорджия, където отгледах децата си, започнах да работя като независим консултант за международни компании, като се занимавах с проучвания и проекти в сферата на връзките с обществеността.

През 1980 г. се присъединих към екипа на телевизия CNN, която тъкмо набираше сила.

Накрая получих възможност да създам първия централен отдел за ангажиране на участници в телевизионни предавания. Когато беше създадена CNN International, моите задължения обхванаха и нейните предавания. През 1987 г. станах вицепрезидент, а две години по-късно създадох CNN&Co. – първото телевизионно дискусионно шоу, което представяше жени, ангажирани с големите въпроси на деня, а не просто „женски работи“. След повишаването ми в длъжност старши вицепрезидент, станах един от създателите на Talk Back Live – първата интерактивна телевизионна новинарска програма, а през 1996 г. участвах и в създаването на Burden of Proof – първото ежедневно телевизионно дискусионно шоу на правна тематика.

Същевременно, точно като майка си, се опитвах да отделя време на околните. През 1997 г., годината, в която станах изпълнителен вицепрезидент на CNN, президентът Клинтън ме назначи в Комисията на приятелите на Белия дом. Понастоящем съм член на Комисията на 200-те, Международния женски форум, Гражданския комитет към Съда за малолетни престъпници в Атланта, водила съм семинари по въпросите на пола и бизнеса във факултета по бизнес към университета „Емъри“, Атланта. Също така съм член на управителния съвет на няколко университета и неправителствени организации.

Освен че е изпълнителен вицепрезидент на CNN, Гейл Еванс е член на управителния съвет на няколко университета и неправителствени организации, на Комисията на 200-те, Международния женски форум и Гражданския комитет към Съда за малолетни престъпници в Атланта.

От ИК Colibri. Цена: 16 лв.