На прага на лятото излиза албум, който ще слушаме на всички плажни барове и дискотеки - на 26. 05. 2017 е световната премиера на новия албум на колумбийската суперзвезда Шакира – „El Dorado“.  Албумът включва 13 песни и е сред най-очакваните студийни заглавия на годината. „El Dorado“ е кръстен на може би най-популярната легенда в колумбийския фолклор: „Елдорадо“ – Свещеният Граал за търсачите на злато или митичният и неоткрит „Златен град“.

За радост на всички почитатели на чувствения стил бачата, Шакира издаде песента “Deja vu” с участието на Prince Royce, който стана #1 в чарта на Билборд - "Tropical Songs". Най-новият й сингъл “Me Enamoré” (I Fell in Love), посветен на голямата й любов – испанската футболна звезда Жерар Пике, започна стремглаво да се изкачва в класациите и вече е в Топ 5 на "Latin Pop Songs". 

Другите песни, включени в “El Dorado”, са: “Nada” (Nothing); “Amarillo” (Yellow); “Perro Fiel” (Lap Dog) feat. Nicky Jam; “Trap” feat. Maluma; “Comme Moi” (Like Me) feat. French artist Black M; и “Toneladas” (Tons). За „El Dorado“ Шакира записва и три англоезични песни: “When a Woman”, “Coconut Tree” и “What We Said” с участието на канадската банда Magic!

Припомняме, че до този момент колумбийската певица е продала над 60 милиона копия от албумите си по целия свят. Тя е носител на множество отличия, сред които две награди Grammy, осем награди Grammy за латино музика, четири Световни музикални награди, три Американски музикални награди и пет Музикални награди на Билборд.

Десетият й студиен албум – ‘Shakira’ – излязъл през 2014г- включва хитовете “Can’t Remember to Forget You” с Риана и “La La La (Brazil 2014)”, който певицата представи на финала на световното първенство по футбол в Бразилия. През 2016г. Шакира даде гласа си на Газел от сензационния филм „Зоотрополис“.

На 18-годишна възраст, певицата основава фондацията „Pies Descalzos“, с която до този момент е осигурила образованието и прехраната на повече от 6 хиляди деца от бедни семейства в Колумбия. През последните години, нейната фондация стартира работа и в други държави като последните проекти са в Хаити и Южна Африка.

През октомври 2011-та година, Президентът на САЩ Барак Обама назначи Шакира в държавната администрация. Певицата е съветник на Президента в качеството й на член на „Консултативната комисия за повишаване на образованието сред децата и младежите от латиноамерикански произход”. Същата година,  Асоциацията на латиноамериканската звукозаписна академия обяви Шакира за „Личност на 2011-та”, а певицата продължава да бъде най-популярният латиноамерикански изпълнител в социалните мрежи. Шакира стана и първият артист от колумбийски произход със звезда на холивудската Алея на славата. Пред множеството фенове, звездата заяви „Посвещавам това отличие на цялата латиноамериканска общност в САЩ, която постоянно работи и мечтае за един по-добър живот".