Между 1 до 7 юни в Националния дворец на културата ще се проведе инициатива, посветена изцяло на децата, които обичат да четат, но и мечтаят да пишат.

Първата национална седмица на детската книга ще се състои в литературен клуб "Перото", а към форума се присъединиха едни от най-големите имена в българската детска литература, водещи специалисти по български език, поети, актьори, както и любими звезди от малкия екран и музикалната сцена. 

Ваня Щерева, Иван Раденков, проф. Огнян Герджиков, Поли Генова, Графа, Петя Кокудева, Мая Бежанска, Димитър Павлов, Зорница Христова, Елена Бозова и Мино Караджов са само част от имената, които ще водят безплатни групи по творческо писане и четене за деца до 14-годишна възраст.

Писатели, ментори, ТВ водещи и музиканти ще споделят опит с малките таланти в работилници по криминалистика, как се създава книга-игра, упражнения по стил, илюстриране на любими приказки, писане на сценарий, поезия, градска география, сладоледена реторика и много други.

Академията за деца се провежда от 2 до 6 юни всеки ден от 10 до 18 ч. в клуб "Перото", а на 7 юни ще стане ясно класирането за "Малък голям писател", който печели издаване на собствена книга. Наградата ще се даде в две възрастови групи – от 7 до 10 години и от 11 до 14 години.

Откриването е на 1 юни в 11,00 ч. в „Перото“. Тогава деца ще четат на родители любими свои произведения. От 2 до 6 юни по цял ден ще се провеждат творческите работилници, в които децата ще развиват таланта си и ще се учат от менторите си по забавен и увлекателен модел, а актьори от Столичния куклен театър ще творят с малчуганите. 

По този начин ще се съдейства за развитието на детската литературна дейност и ще се подпомогне публикуването и издаването на произведенията на млади и талантливи нови автори. Това, от своя страна, ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност, представена чрез детската литература.

Като основен фокус на кампанията ще се постави правилната употреба на българския език и неговото многообразие. Целта е да се създаде форум, който да подпомага деца с изявени интереси в областта на литературата, да насърчава техните заложби и да им дава възможност за изява.

Устойчивото развитие на инициативата ще стимулира българските детски таланти през годините и ще се превърне в ползотворна практика, която допринася за образователните процеси, смятат организаторите на събитието.

"Инициативата се вписва много добре в Годината на детската книга, която обявихме в НДК. Заставаме зад подобни събития, защото вярваме, че те развиват средата и насърчават децата да мечтаят", каза Мирослав Боршош, изпълнителен директор на НДК.

"Националната седмица на детската книга" се организира от сдружение с нестопанска цел "Книги за деца" в партньорство с Национален център на книгата – НДК. За записвания и повече информация вижте тук.