Когато преди 15 години известният американски график Харви Бел – авторът на популярното усмихнато жълто личице, напуска този свят, той споделя пред близките си: „Щастлив съм, че оставам тази малка, но значима следа след себе си, защото няма нищо по-хубаво от това да живееш за другите, да ги усмихваш и правиш щастливи. Това е нещото, което ме прави и мен щастлив.”

„Направи добро. Помогни на някого да се усмихне” е мотото, под което Бел създава Международния ден на усмивката. Той избира отбелязването му да се случва всеки първи петък на месец октомври – началото на есента, когато всички ние имаме нужда от повече усмивки и слънце в душата.

Усмивката е видимата същност на добротата. Именно в добротата на усмивката се крие значението на този ден. Защото да подариш усмивка не е като да се усмихнеш някому, а да го накараш да се усмихне. Радва ли се душата, на лицето неминуемо изгрява усмивка. А когато в усмихването се намеси и музиката, красивите неща наистина започват да се случват.

Ето ги и тях – 7 любими емблематични песни за всеки вкус, с които ние ще се опитаме да усмихнем вас:

1. Усмивката - Трамвай №5

Можем ли да говорим за музика и усмивка и да не започнем със златния хит на култовата диско група от 80-те „Трамвай №5” – едно от най-обичаните, зареждащи, вдъхновяващи и незабравими хитови парчета от златната колекция на българската поп музика.

 

2. Smile - Nat King Cole

„Ден без усмивка е загубен ден” са може би най-често цитираните слова на великия Чарли Чаплин. Негова е и емблематичната песен „Smile”, изпята от стотици световни звезди. Създадена е въз основа на инструменталната тема от саундтрака към филма „Модерни времена”. Чаплин композира музиката, вдъхновен от операта „Тоска” на Пучини. Автори на текста са Джон Търнър и Джефри Персънс. В песента се пее за вярата в любовта, в щастието и усмивката на утрешния ден. „Усмихни се, въпреки че сърцето те боли. Усмихни се, въпреки че то е разбито, когато има облаци в небето. Ти ще го преживееш... Усмихни се и може би още утре ще разбереш, че животът има смисъл...”, пее неподражаемият Нат Кинг Кол.

3. Улыбка

Завръщането към детството винаги извиква усмивка върлу лицето, успокоява натежалата от огорчения душа, стопля измореното от болка сърце. Една популярна руска детска песничка, която всички си припяваме с носталгия, когато си спомняме за времето, прекарано в игри и песни, в тичане и търкаляне сред поляните на детството. „С усмивка светъл е денят, с усмивка дъгата ще изгрее. Щом дариш усмивка на света, много пъти ще се върне тя при теб. Тогава изведнъж облаците ще затанцуват, а щурчето ще засвири на цикулка. От синьото ручейче започва реката, а дружбата започва с усмивка...”

 

 

4. Усмихнат  -  Svetlio & The Legends

Познавате Светльо от „Хиподил”. Това уникално парче обаче е на същият този симпатяга в компанията на сформираната от представители на различни рок банди група The Legends. И вместо да се чудим с какво още да ви пълним главата, смятаме направо да минем по същество и да се насладим на невероятния текст и въздействаща мелодия на „Усмихнат”

 

5. Smile - Daniel Skye

Това е шестата песен на нашумелия в последните 2 години тийнеджър Даниел Скай. Клипчето, което ви представяме, е много свежо и зареждащо. Даниел иска да види усмивка върху лицето ти и е супер очарователен с прическата си. Тийнът е от Флорида, а славата си дължи най-вече на милионите фенове в профила си в Instagram, където през 2013 г. качва първия си клип. Талантливият тийн освен че пее и свири на китара, пише сам песните си. Днес младежът е известна поп звезда, подписала договор с музикалния мениджър Атън Бен-Хорин, а залите в САЩ вече се пукат по шевовете, когато има негов концерт.

 

6. I Smile - Kirk Franklin  

Кирк Франклин е американски госпъл певец и автор на текстове, диригент на известни американски госпъл хорове като „The Family”, „God's Property” и „One Nation Crew”. Носител е на множество музикални награди, сред които и на седем награди „Грами”. „I Smile”, чиято музика и текст са на Фанклин, е част от албума Hello Fear и се превръща в безспорен хит през 2011 г. и до днес.

 

7. И за финал, нещо, което добре познавате и което неминуемо ще направи щастлив и усмихнат целия ви ден, и не само него... Oh Happy Day - Whoopi Goldberg