Тези филми отразяват сериозните и тъжни неща, които се случват в живота на хората. Може да ви се сторят тежки, да си поплачете, но със сигурност ще променят мисленето ви. Ще ви накарате да живеете повече тук и сега и по-малко в миналото или в бъдещето. Защото животът е това, което се случва, докато правим планове за бъдещето. И е добре да го живеем и усещаме със всичките си сетива. 

Тези 5 филма ще утвърдят позитивното в живота ви и ще ви накарат да бъдете по-големи оптимисти. Добър избор на вечерите през уикенда.

Ма ма/Ma ma

Това е филм, който променя съдби. Кинопроектът е кауза, зад която Пенелопе Крус застава като продуцент и кино звезда. „Ма ма” представя историята на Магда, на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Въпреки това тя е решена да се бори за своето оцеляване и да посвети живота си изцяло на своя 11-годишен син и неговата мечтa да стане футболна звезда.

Изпълнен е с много въздействащи емоции, типично по испански, преливащ от силни моменти, този филм ще ви накара да осъзнаете кои са истински важните и ценни неща в живота.

Животът е прекрасен/Life is Beautiful

Това може би е първият филмов жест, с които великото седмо изкуство се надсмива над жестокостите, извършвани в концлагерите. Смешните сцени всъщност могат да провокират много горчиви сълзи. "Животът е прекрасен” е филм за това как един баща пречупва действителността през своя оптимизъм и чувство за хумор, за да представи на своя малък син живота в концлагера като детска, забавна игра. Дори и когато бащата (Роберто Бенини) отива на разстрел, го прави с клоунска стъпка, тип „Като египтянин“. Момченцето вярва, че всичко това е игра, в която трябва да бъде смело и да събере 1000 точки, за да получи голямата награда – танк. Весели и тъжни сцени се редуват по пред очите на малкото еврейче и пред очите на зрителите. Как омразата към къпането може да ти спаси живота? Може ли най-добрият ти приятел да се превърне в копче или сапун? Детските въпроси, които с убийствената си точност едновременно те оставят без думи и те провокират въображението ти.

Ритни камбаната с финес/The Bucket List

Морган Фрийман и Джак Никълсън като Едуард Кол са перфектни в ролята си на познати, които случват заедно мечтите си. Какво се случва, когато се срещнат един богаташ и един болен, в края на живота си? Случва се ”Ритни камбаната с финес”, където хората живеят в последните си месеци живот така, както би трябвало да живеем цял живот.

Ексцентричният милиардер е неприятно изненадат от съдбата, която вместо скъпо кафе в още по скъп ресторант, му поднася диагнозата рак. Пациент в същата стая е скромният автомобилен механик Картър Чембърс (Морган Фрийман), който има същото заболяване. Двамата са тотално различни като образование, социален статут и начин на живот, но стават много добри приятели. Тежките диагнози карат и двамата да осъзнаят, че повече няма какво да губят и написват лист с нещата, които искат да направят и видят преди да умрат.  Скок с парашут, флирт с непозната, посещение на Египетските пирамиди, компанията на семейството – кое е най-важното в края на живота ти?

Един филм, който ще ви даде нова гледна точка както за живота, така и за смъртта.

Яж, моли се и обичай/Eat Pray Love

Филмът, който ще ви научи да обичате точно когото трябва, точно както трябва. А именно – себе си. Лиза (Джулия Робъртс) е омъжена жена , но не и влюбена, мечтае да пътешества и да опознае различни култури и се чувства чужда в средата, в която живее. Губи всичко - брака си, имуществото си, съпруга си. Но именно това е пътят, по който успява да намери най-ценното – любовта към себе си. Един филм за пътуването, което може да ни накара накара да заобичаме живота със силата и страстта, които заслужава. Всяка посетена страна дава на Лиза нов повод да обича живота – хубавата храна в Италия, храната за душата в Индия. 

Този филм ще ви накара да се запитате – щастлива ли съм? Какво ще последва от отговора, зависи само от вас.

 

Повече от тъжно/More than blue

Ако искате да разберете защо някои би желал да се прероди в пръстен, в очила, в легло или в дневник, си струва да изгледате този филм. Корейска лента с много дълбока философия, силни чувства и добра игра на главните актьори. Премълчани думи и преглътнати с току-що сварени спагети и хапки ориз емоции. Но може би пък думите са излишни в любовта. Иначе как биха обичали немите! Корейски младеж (Kwon Sang-Woo), който не се страхува да плаче, не се страхува да живее, но се страхува да остави сама сродната си душа. И в търсене на лек против самотата, договаря фотосесия за мъката в очите си. „Обичам те” „ И аз” – най-трудните думи, който правят още по-трудно пускането на нежната ръка с бяла ръкавица.