Има нещо, което ви тревожи, ядосва или натъжава? Приятелите ви казват, че вече не сте онзи усмихнат човек, когото познават от преди. Все по-често търсите утеха в усамотението и нищо друго не ви се прави. Чувствате се неразбрани. Хайде, време е да се стегнете и... горе главата. Не позволявайте несправедливото отношение, обидната дума, безразличието или студеният поглед, насочени към вас, да ви откраднат усмивката. За целта ще се опитамe да ви помогнeм с няколко скромни, но работещи съветчета. Проверени. Искрено поднесени. И от сърце...

1. Започнете деня си с "Маестро, музика!"

Посрещнете утрото с някое от любимите си парчета. Докато си миете зъбите, навъртате се из кухнята или се обличате, танцувайте и пейте. Тактиката е изпробвана и работи на макс. Проверете преди това само дали сте изчистили добре пода от мокрите стъпки след банята. Добре е все пак да останете и... здрави.

2. Бъдете винаги приветливи!

Поздравете сърдечно съседа в асансьора. Той при всички случаи ще ви отвърне със същото, а вие ще се почувствате специални. Е, ако пък случайно попаднете на намусен комшия, на когото му се свиди и едно кимване с главата, не го вземайте присърце. Проблемът си е негов.

3. Проявявайте милосърдие!

Помогнете на младата майка с бебешката количка да се качи в автобуса. Подайте ръка на възрастната дама, слизаща от него. Благодарността, която ще прочете в очите им, ще ви направи истински щастливи. Но дори и никой да не каже "Благодаря!", фактът, че сте помогнали на някого, е достатъчен, за да ви усмихне и да се почувствате горди със себе си.

4. Бъдете благодарни!

Благодарете! За всеки жест и проява на внимание към вас – случаен или не, винаги благодарете. Думичката "благодаря" върши чудеса. Като ефирен лък на цигулка тя докосва нежно най-чувствителните струни на душата, сътворявайки красиви звуци, преливащи в мелодии на радостта. Благодарете на съдбата за всичко, което имате до себе си – тук и сега.

5. Бъдете щедри!

Раздавайте се - обичайте приятелите си, помагайте, бъдете винаги внимателни и деликатни към всеки, който потърси помощ от вас. Направете малък жест на човек, на когото държите. Това е качество, което не всеки притежава, но ни зарежда с богати и красиви емоции. Не търсете благодарност. Просто давайте, без да искате нищо в замяна.

6. Прощавайте!

Независимо колко болка и страдания са ви причинили хората, прощавайте им. Не бъдете злопаметни, не търсете отплата. Никога не отвръщайте на удара с удар. Прошката е сила, която ни носи умиротворение и утеха, тя е себенадмогване и изкупление. Жизнеутвърждаваща категория. Искрица божественост. Спасение. Любов.

7. Мечтайте!

Не спирайте нито за миг да мечтаете. Никога не позволявайте мечтите ви да се покрият с бурени, въпреки трудностите, въпреки несгодите, въпреки нанесените рани от живота. Поливайте ги с пулса на сърцето си всеки ден, грижете се за тях като за мънички крехки теменужки. Трупайте мечти. Постигайте ги и рисувайте в душата си нови и нови – всеки път по-красиви и смели. Вдъхновявайте се от малките неща, от цветето на двора, от чистия смях на гонещите се навън деца, от лятото, от езерото в парка, от срещата с добрия стар приятел.

8. Забравете лошото, помнете доброто!

Помнете добрите неща, които са ви се случили днес. Преди сън, разгърнете страничките на книгата със заглавие Изминал ден, и се опитайте да се концентрирате върху хората и нещата, които са ви донесли най-много позитивни емоции, приятни и красиви чувства. Усмивката сама ще разцъфти върху лицето ви...  с най-неотразимия си блясък и великолепие.