Великден е един от най-големите православни празници. Българската традиция повелява за празничната трапеза да се боядисат яйца и да се поднесе обреден сладък хляб – козунак.

Първата и най-важна предпоставка за пухкавия козунак са качествените продукти и най-вече маята, която предизвиква втасване и набухване на печивото.

Сухата мая на Dr. Oetker е жива мая, подложена на процес на дехидратиране. От продукта се отнемат течностите и консистенцията на сухата мая представлява светлокафяви фини зрънца. Следва процес на стерилен пакетаж в специална опаковка и така продуктът може да се запази за дълъг период – около година и половина.

Сухата мая е подходяща както за сладки, така и за пикантни печива и не изисква съхранение в хладилник, а единствено сухо и проветриво място при стайна температура. За да сте сигурни в резултата, използвайте продукт с доказан произход – сухата мая на Dr. Oetker дава гаранция за сполучливост при спазване на указанията на опаковката.

В магазините може да намерите продукта на рафтовете при останалите добавки за печене на Dr. Oetker – бакпулвер, ванилена захар, есенции, желатин, какао, сода бикарбонат, кремове за сладкиши и др.

Замесването на козунак звучи предизвикателно, но следвайки няколко основни съветa, успехът е гарантиран.

За да сте сигурни, че ще получите пухкав сладкиш или печиво, e необходимо единствено да прочетете и спазите указанието за употреба на маята и точните пропорции, които се намират на гърба на всяка опаковка суха мая Dr. Oetker. Едно пакетче суха мая Dr. Oetker е достатъчно за 500 g брашно.
1. Пресейте брашното в купа и разбъркайте добре в него сухата мая. Важна особеност е, че сухата мая се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност.



2. Добавете останалите описани по рецептата продукти, като те трябва да са със стайна температура, за да се активизира набухвателната функция на маята. Течността (мляко или вода) също трябва да е топла (около 37°C).



3. Тестото с мая трябва да се омеси много добре. Най-напред с миксер, с куки за тесто, на ниска степен, след това на висока степен за около 5 минути до получаването на гладко тесто. Колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци” ще станат печивата или козунаците.


4. Омесеното тесто с мая не се пече веднага, а се оставя да втаса на два етапа. Първото втасване е, след като всички продукти се омесят до гладкост. Тогава тестото се оставя покрито с навлажнена кърпа или намаслено фолио да престои на топло, покрито с кърпа на топло място, докато видимо увеличи обема си (20–30 минути). Няколко идеи за сигурно втасване на тестото.

5. След първото втасване тестото се премесва още веднъж върху леко набрашнен плот, добавят се плодове, ядки, сирене, марципан, шоколад, различни пълнежи или др. и се оформя по рецептата (козунакът се сплита, навиват се кифлички и др.). Няколко идеи за сплитане на козунак . Поставя се в съда за печене, покрит с влажна кърпа или намаслено фолио и се оставя отново на топло място, докато пак увеличи обема си.

След като тестото втаса повторно, печете според указанието на рецептата. След изпичане оставете печивото за около 10 мин. във формата, покрито с чиста кърпа, след което го извадете.

Верният помощник при приготвянето на уханни сладки, печива и десерти Dr. Oetker е приготвил за вас още впечатляващи великденски идеи и предложения на www.oetker.bg