Понякога дори и не предполагаме колко близо се намират разкрасителните продукти, тези природните, които можем сами да забъркаме вкъщи и да знаем какво точно се съдържа в тях. Оризът е една от тях, която буквално се намира под носа ни. Жалко ще е, ако не се възползваме от богатството, което предлага той – фибри, витамин В, калий, антиоксиданти, алантоин и много други. От нас идеите, от вас изпълнението.

Приятна и лесна оризова рутина
Изплакването на лицето с водата, в която сте мили ориза (или е бил накиснат за известно време) има благотворно действие върху кожата. Можете да прилагате всеки път когато готвите вкуснотии с ориз (кафяв, бял, продълговат и т.н.). Един съвет – за да не е прекалено мръсна водата, измийте веднъж ориза и използвайте следващата вода. Естествено оризът не трябва да е сварен, когато го накисвате.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Маска против бръчки
Оризовото брашно* е много полезно за изглаждане на бръчките и премахване на нежелана пигментация по лицето. За да извлечете най-благоприятните ползи от него, можете да пробвате следната маска у дома – 6 с. л. оризово брашно, 5 с. л. козе мляко и 1 с. л. мед се смесват и се нанасят на лицето. Стоят 10-15 минути и се изплаква.

Домашен продукт за ексфолиране
Оризовото брашно можете да използвате и като чудесен продукт за ексфолиране на кожата и премахване на мъртвите клетки. Смесете 1 супена лъжица оризово брашно с обикновено пшенично брашно и 10 мл лимонов сок (по възможност прясно изцеден). С така приготвената и добре разбърката смес масажирайте лицето в продължение на 5-6 минути, след което изплакнете с хладка вода. Можете да правите 2-3 пъти в седмицата.


*Вкъщи можете да си направите сами оризово брашно като смелите ориз в кафемелачката.