Ниските температури и студеният въздух ни карат да сменим дрехите си с по-дебели и топли. Но малко хора се досещат, че същият този въздух влияе и на парфюма, който използваме, като променя начина, по който ухае. Затова, ако ви се струва, че един и същ парфюм мирише по различен начин през май и през декември, това е причината. По същата причина миризми, които предизвикват главоболие през юни, са идеалният избор за ноември.

Как да изберете парфюм и да сте сигурни, че ще ухаете добре, облечени в зимен пуловер?

Изберете аромат със силна основа
Парфюмите обикновено са „построени” на три нива – връхно, сърцевина и основа. Връхното ниво (или завършващи нотки) е най-леко. В студено време тези нотки трудно се усещат. Основите обикновено са с дървесни аромати, ванилия, мускус, амбър, пачули, шоколад и др.

Търсете по-силен аромат
Зимата не е сезонът на тоалетната вода. Ако трябва да избирате между голямо шишенце с надпис eau de toilette и малко с надпис parfum, заложете на второто. С други думи, ако искате да усещате парфюма си през зимните дни, изберете именно парфюм, и то силен.

Наситени миризми
Нотките кимион, карамел и смърч са силни за лятото. Те са от т.нар. затоплящи (пикантни) аромати, неподходящи за летните жеги. Но през зимата, когато въздухът е кристално чист и свеж, те се усещат отчетливо, затоплят и повишават настроението.