Косата име нужда не само от грижи отвън, но и отвътре. Храните, които поемаме, оказват изключително въздействие върху нейната визия, тонус и състояние. Кои са те? Следват продуктите, които ще възвърнат блясъка, мекотата и нейната здравина.

Листно цвекло
Желязото в листното цвекло помага на организма да произвежда червените кръвни клетки , транспортиращи кислорода. Цвеклото съдържа и витамин С, който подобрява усвояването на желязо от организма, изхвърля токсичните тежки метали и, не на последно място, предотвратява косопада.

Високите нива на В-витамини и минерали щадят сърцето, а каротиноидите в състава му се борят с вредните за клеткитесвободни радикали.

Спанак
Известен най-вече със съдържанието си на желязо, спанакът насища кръвта с кислород и е отлично средство за набавяне на енергия и предотвратяване на анемия и косопад.

Снимка: Thinkstock
Спанакът е богат източник на калций и магнезий, които заедно се борят срещу остеопорозата. Витамин С в състава на спанака поддържа кожата и косата в свеж и здрав вид.

Скариди
Скаридите са богати на витамин В12, който подобрява циркулацията на кръвта, а оттам и състоянието на косата. Консумацията на скариди подобрява паметта и енергията в целия организъм.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Богати са на калций – минералът, грижещ се за доброто състояние не само на костите и зъбите, но и на ноктите и... косата.

Сьомга
Сьомгата е сред най-добрите природни източници на омега 3-мастни киселини – известни със способността си да предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Незаменимите мастни киселини имат мощни противовъзпалителни свойства, които го правят чудесно средство за предпазване и облекчаване на артрит. Подхранват кожата, и придават сияен и здрав вид на косата.

Кресон
Кресонът е богат на витамин С, който подпомага възстановяването на кожата, подхранва косата и укрепва имунитета.

Той съдържа и фенитил изотиоцианат, пречистващо черния дроб вещество, за което се смята, че унищожава канцерогенните клетки. Кресонът е полезен източник на йод и на витамин В6.

Говеждо месо
Говеждото месо е добър източник на протеини и В-витамини. То е богато на желязо, необходимо както в борбата с анемията, така и с косопада.

Говеждото съдържа и сяра, нужна за здравия вид на ноктите и косата.