И все пак не забравяйте, че най-важното правило в разхубавяването е да сте естествени. Снимка: Thinkstock /Guliver Photos

Неподходящата козметика през лятото може да се превърне в кошмар както по време на почивката, така и в офиса. Затова ще обърнем внимание на най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато купувате необходимите ви за сезона гримове и мазила.

И все пак не забравяйте, че най-важното правило в разхубавяването е да сте естествени. Снимка: Thinkstock /Guliver Photos

- Изключително важно е лятната козметика да бъде със слънцезащитен фактор – минимум SPF 15.

- Разкрасяващите шишенца и тубички не трябва да съдържат спирт или алкохол, защото ще изсушат още повече кожата.

- Кремът за лице трябва да е с UVA и UVB филтър. Необходимо е да изчакате да попие в кожата и едва тогава да нанесете летните гримове.

- Според дерматолози пудрата и основата са твърде тежки за горещините и запушват порите. Специалистите съветват да използвате овлажняващи тонални кремове и коректор, за да се прикрият само проблемните зони.

- Балсамът за устни е задължителен. Той трябва да има слънцезащитен фактор и да овлажнява устните. Върху него може да се нанесе червило или блестящ гланц. Моливът за устни е подходящ за есента, тъй като слънцето лесно ще го размаже. Ако не можете да минете без очертаване, изберете неутрален, ненатрапчив цвят.

- Вечер използвайте сенки с естествени и неагресивни нюанси. Течната очна линия приберете за по-хладно време.

- За хубав и равномерен тен реномираните фирми предлагат перли, лосиони и пудри с бронзиращ ефект. Качествените продукти задължително имат и слънцезащитен ефект.

- Почистването на грима е задължително, независимо от сезона. Лятната козметика обаче трябва да е щадяща, лека, хидратираща и безспиртна.

- Кремообразните продукти са много плътни за лятото, прахообразните са прекалено леки. Най-подходящи за този сезон са течните мазила.

- Няма да сбъркате, ако се насочите към пастелните тонове. За блондинките са подходящи меките цветове, а на брюнетките отиват по-наситените нюанси.

- Изберете разкрасяващата лятна козметика според кожата си. Ако е суха, си купете крем за лице, а при смесена и мазна ползвайте гел. На светла кожа отиват леки розови тонове, за матовата изберете цвят праскова, а за тъмната - медни или кафяви нюанси.

- За устните изберете кораловите или портокалови цветове, ако имате тъмна кожа. Ако е светла, опитайте розов корал.

- Светлите сенки ще освежат очите ви, но не ги комбинирайте с други ярки цветове.

- През лятото най-лесно и евтино ще тонизирате кожата си с кубчета лед от минерална вода, зелен чай или други билки.

- В сезона на плодовете ще е кощунство, ако не се възползвате от тях. Ябълки, портокали, праскови, кайсии, ягоди – изборът е ваш. Гроздето овлажнява, прасковите успокояват кожата, разреденият лимонов сок избелва и свива порите, а ягодите помагат при лунички и пигментни петна. Тайната на плодовете е в алфахидроксикиселините, по-известни като плодови. Те овлажняват кожата, стимулират естественото производство на колаген и избистрят тена. Отстраняват мъртвите клетки на горния рогов слой и откриват здравата и свежа кожа под тях.

И все пак не забравяйте, че най-важното правило в разхубавяването е да сте естествени. Доказано е, че силният пол предпочита усмихнатата пред гримираната дама.