Кремовете са едно от най-старите козметични средства, прилагани от дълбока древност до наши дни. Предпазват от външни влияния, защитават от изсушаване, от загуба на мазнина и вода, правят кожата мека и еластична, предотвратяват вроговяването, почистват и избелват. За разрешаване проблема "идеален крем" химиците козметици предлагат стотици рецепти. Изглежда обаче въпросът е разрешен още през 2. век от Гален с неговия ненадминат досега колд-крем, съдържащ восък, китова мас, растително масло и розова вода. Този крем е бил и си остава основа на всички кремове досега.

В домашни условия е изключително лесно да си приготвим био крем, в съдържанието на който да включим някои от горепосочените съставки. Тук предложените две рецепти са съобразени с типа кожа:

Домашен биокрем за суха чувствителна кожа:

Материали:
1 ч.л. ланолин
3 ч.л. рициново масло
2 с.л. розова вода

Сместа се разбърква добре без загряване и се държи в буркан. Рициновото масло може да бъде заменено с бадемово, маслиново или прасковено масло.

Меден крем против бръчки за всеки тип кожа

Необходими са само:
Парче восък колкото орех и 3 ч.л. мед

Восъкът се стопява на водна баня до втечняване. Прибавя се медът, и сместа се бърка на съвсем слаб огън, без да завира. Сваля се от огъня и пак се бърка до изстудяване.

Лицето се намазва с получения гъст крем в по-дебел слой вечер, а сутрин се измива обилно с топла вода. Прилага се 3 пъти седмично в продължение на месеци. При редовна употреба кремът изглажда малките фини бръчки, омекотява по-дълбоките, изглажда и освежава кожата и подобрява кръвообръщението й.

Важно! Имайте предвид, че някои чувствителни кожи не понасят мед! Ако кожата ви е от този тип, консултирайте се с дерматолог!