Спомняте ли си кога за последно сте почиствали четките, гъбите и апликаторите си за грим? Не? А трябва. И не само да си спомняте кога за последно се е случвало, а и да го правите често. Така както кожата се нуждае от ежедневни грижи по почистване и измиване, така и четките, с които се гримираме трябва да са чисти и добре подсушени. А и това от друга страна ще гарантира, че кожата ни ще остане защитена от микроби и бактерии.

Най-оптималният вариант е да почиствате след всяка употреба. Всички знаем, че това няма как да стане, затова е препоръчително да правите процедурата поне веднъж на няколко дни. Как ли? Най-лесният начин е с хладка вода и течен сапун. Способът е подходящ за гъбите за фондьотен и апликаторите, които искате да ползвате поне още няколко пъти. Понякога обаче и те се нуждаят от по-дълбоко почистване.

Четките, с които нанасяте пудра, сенки и червило е добре да бъдат почистени с малко по-силен разтвор. Смесете 100 мл дестилирана вода, 1 супена лъжица спирт (и двете можете да намерите в аптеките) и 1 супена лъжица бебешки шампоан. Ако все пак четките са от естествен косъм и се притеснявате да не ги увредите, можете просто да ги измиете с топла вода и малко бебешки шампоан.

И не забравяйте, че част от нашата красота се крие не само в гримовете, четките и апликаторите, а и в правилната им експлоатация и хигиена.