.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Калин Калпакчиев иска "сериозен анализ" на избора на членове на ВСС

| преди 4 години
Калин Калпакчиев
Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, поясни Калпакчиев

"Номинациите и изборът на членове на ВСС трябва да бъде подложен на сериозен анализ". Това заяви в предаването „Тази сутрин” Калин Калпакчиев, който беше избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.

"Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, може би най-вече при избора на делегати", поясни Калпакчиев. Все пак той изрази мнение, че не е имало опит за намеса и влияние при избора на членове на ВСС.

Съдия Калпакчиев отново призова колегите си да се обединят и да взимат общи решения по проблемите, които "се виждат от всички и по време на изслушванията всички ги изтъкнаха".

"По всеки един важен въпрос ще имам ясна позиция с аргументи", заяви Калпакчиев. Той продължава да е категоричен, че ВСС прилага двоен стандарт спрямо съдиите. Новоизбраният член на най-висшия съдебен орган припомни уволнението на съдия Мирослава Тодорова заради забавени дела, докато съдия Петя Крънчева за същите нарушения не беше освободена от длъжност.

С назряването на скандала в Съвета решиха да възложат проверка на работата заместник-председателя на Софийския градски съд за последната една година. Конкретният повод за ревизията на Крънчева е прекратеното поради изтичане на давност дело срещу Павел Тренев и Димитър Димитров, подсъдими за източване на шест милиона долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка. Магистрати коментираха, че „олекотената” проверка на ВСС ще се опита да легитимира уволнението на Тодорова.

Прокуратурата провалила делото "САПАРД"

Калпакчиев коментита и делото "САПАРД", което като съдия приключи с оправдателни присъди за Марио Николов и Людмил Стойков. По думите му дори и съдът да вижда, че има престъпление, ако то не е в рамките на внесеното обвинение, не може да се стигне до осъдителна присъда.

"Наказателното производство е образувано през 2006 година паралелно в Германия и България. През 2007 година немските власти искат трансфер на наказателно производство, което значи, че те предоставят на българските власти данните, които са събрали. Оттам българската прокуратура не може бързо и адекватно да развие доказателствата и тезата", заяви Калпакчиев. По думите му през 2009 година, внасяйки два обвинителни акта, прокуратурата "изначално прави невъзможно доказването на вината".

Ключови думи:Калин Калпакчиев
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?