.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Калин Калпакчиев иска "сериозен анализ" на избора на членове на ВСС

| преди 4 години
Калин Калпакчиев
Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, поясни Калпакчиев

"Номинациите и изборът на членове на ВСС трябва да бъде подложен на сериозен анализ". Това заяви в предаването „Тази сутрин” Калин Калпакчиев, който беше избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.

"Наблюдава се засилено влияние на началниците върху съдиите, може би най-вече при избора на делегати", поясни Калпакчиев. Все пак той изрази мнение, че не е имало опит за намеса и влияние при избора на членове на ВСС.

Съдия Калпакчиев отново призова колегите си да се обединят и да взимат общи решения по проблемите, които "се виждат от всички и по време на изслушванията всички ги изтъкнаха".

"По всеки един важен въпрос ще имам ясна позиция с аргументи", заяви Калпакчиев. Той продължава да е категоричен, че ВСС прилага двоен стандарт спрямо съдиите. Новоизбраният член на най-висшия съдебен орган припомни уволнението на съдия Мирослава Тодорова заради забавени дела, докато съдия Петя Крънчева за същите нарушения не беше освободена от длъжност.

С назряването на скандала в Съвета решиха да възложат проверка на работата заместник-председателя на Софийския градски съд за последната една година. Конкретният повод за ревизията на Крънчева е прекратеното поради изтичане на давност дело срещу Павел Тренев и Димитър Димитров, подсъдими за източване на шест милиона долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка. Магистрати коментираха, че „олекотената” проверка на ВСС ще се опита да легитимира уволнението на Тодорова.

Прокуратурата провалила делото "САПАРД"

Калпакчиев коментита и делото "САПАРД", което като съдия приключи с оправдателни присъди за Марио Николов и Людмил Стойков. По думите му дори и съдът да вижда, че има престъпление, ако то не е в рамките на внесеното обвинение, не може да се стигне до осъдителна присъда.

"Наказателното производство е образувано през 2006 година паралелно в Германия и България. През 2007 година немските власти искат трансфер на наказателно производство, което значи, че те предоставят на българските власти данните, които са събрали. Оттам българската прокуратура не може бързо и адекватно да развие доказателствата и тезата", заяви Калпакчиев. По думите му през 2009 година, внасяйки два обвинителни акта, прокуратурата "изначално прави невъзможно доказването на вината".

Ключови думи:Калин Калпакчиев
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Ще Ви хареса
Колко често подстригвате косата си?