С изключение на вродените пороци, здравето на сърцето зависи от личния начин на живот. Дали ще го оставим да затлъстее чрез прехранване и леност, или ще го съсипем

от негативни чувства и стресов маниер на живот - все едно, сърцето ще бъде "разбито”.

Затова се казва, че сърцето не се е разболяло за един ден. Дълги години то е издържало и компесирало всичките неблагоприятни обстоятелства, в които сме го поставяли. Сърцето може да ни служи до дълбока старост безотказно

Какво иска сърцето, за да бъде здраво?

Хранене,

което изключва: наситените мазнини от тлъстите меса; субпродукти, които увеличават холестерола; натриевата сол, пържена храна, снаксове. На тяхно място трябва да присъства растителна храна, риба и пиле, пълнозърнени храни. Когато не се създават условия кръвта да се сгъсти и да се образуват плаки по кръвоносните съдове, които хранят самото сърце, няма да има опасност от стенокардия и инфаркт.

Спрете да пушите

От цигарения дим страда почти всяка част от тялото, но основните поражения  са върху сърцето, защото никотинът стеснява кръвоносните съдове и засилва съкращенията на сърдечния мускул. Въглеродният оксид от цигарите измества кислорода в кръвта, повишава кръвното налягане и сърцето е принудено да изпомпва много по-усилено кръв. Вземете решение и спрете да пушите, в името на своето здраво сърце.

Упражнения

Експертите са установили, че всеки ден физически упражнения предотвратяват риска от сърдечно заболяване. Каквото се тренира, то се развива. Така е. Препоръчително е средно натоварване около 30 мин. до 60 мин. през повечето дни от седмицата. Разходките, занимание с градинарство и домакинстването също се смятат за физически упражнения. Лесен начин е, ако слизате да походите пеш една - две спирки на превозното средство до работа и на връщане, както да изкачвате стълби, а не да ползвате асансьор.

Алкохол

употребявайте въздържано, защото той увеличава кръвното налягане. За жени се препоръчва едно питие, а за мъжете 2 питиета дневно. Вярно е, науката доказва и полезни ефекти от състава на червеното вино - напр. ресвератрол, вещество изолирано от ципата на червеното грозде, което показва и известна протекция на сърцето. Затова е по-добре да се пие по 1-2 чаши вино, отколкото силен ликьор или концентрат.

Снимка: freedigitalphotos.net

 

Положително мислене

и способността да прощаваме ни избавят от хватката на разрушителните емоции. Затова мъдростта е здраве, а опазеното здраво сърце е гарант за дълголетие без болести.