Витамин D по-трудно можем да си го набавим отвън, затова пък кожата ни е естествената лаборатория на неговата синтеза. Именно ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина са отговорни за този витаминен синтез. Достатъчно е да бъдем на открито в слънчевите дни за един час, за да се изгради необходимото за тялото ни количество витамин D. Наличието му е решаващ фактор за недопускане на депресия. Неслучайно витамин D се включва в лечението на редица психиатрични и неврологични зоболявания.

Не се мажете прекалено с фотозащита, защото кремовете със слънцезащитен фактор над 30 практически елиминират синтезата на витамин D. Не се лишавайте сами от полезните слънчеви лъчи. Над 76% от населението ни има недостиг на витамин D. Това е причина за рахит, остеопороза, възли в щитовидната жлеза, захарен диабет тип 2 и др. Обикновено човек не знае, че има ниско ниво на витамин D, защото това не е рутинно лабораторно изследване.

След лятната ваканция, все пак няколко месеца остават високи нивата на витамин D в кръвта, като своеобразен "запас" на организма. Но, бъдете сигурни, че по-продължителни слънчеви бани няма да ви заредят с резервен витамин D за през зимата. Най-добре се възползвайте през лятото от всеки слънчев ден!