Наследствеността при рак на гърдата е фактор, срещу който не може да се направи друго, освен редовни профилактични прегледи. Затова пък, на останалите  предразполагащи фактори може да се каже "НЕ" и да се понижи вероятността за развитие на рак на гърдата.

1.Намалете консумацията на алкохол

Консумацията на алкохол е висок рисков фактор за рак на гърдата. Ако искате да пиете алкохол, си позволявайте по една напитка на ден. Допустимото количество е: една бира, 2 чаши вино или чашка ликьор.

2.Поддържайте тегло в границите на нормата

Затлъстяването е висок рисков фактор, особено в постменопаузалния период.

3.Упражнения

Необходими са най-малко 4 часа упражнения през седмицата, за да се понижава нивото на хормоните, съответно и риска от рак. Звучи твърде много - 4 часа, но това са около половин час упражнения всеки ден. Ако не сте играли упражнения досега, започнете по-бавно. В случай, че упражненията ви отегчават, достатъчно е редовно занимание с градинарство, танцуване, разходка, игра на тенис и т.н.

4.Продължителното приемане на хормонално - заместителна терапия,

особено прогестерон и естроген в комбинация, също се явява рисков фактор.

5. Ниското ниво на витамин D

e друг фактор, на който се акцентира в последно време.

6.Не пушете

Доказан е ефектът от тютюнопушенето за развитие на рак на белия дроб, рак на гърлото и устата.  Сега то се свързва и с рака на гърдата при младите жени преди менопауза.

Всички тези дългогодишни неволни грешки в поведението и дори приятни лични навици, когато се знае, че сериозно увреждат здравето, разумно би било да бъдат надмогнати.