Знае се, че няма канадско домакинство без кленов сироп. Този чист природен продукт е прекрасен естествен подсладител. Оригиналният кленов сироп е с привкус на дърво. В него не са добавени никакви консерванти, ароматизатори или оцветители. Цветът му е светъл или тъмнокехлибарен. Чистият кленов сироп е прозрачен до полупрозрачен без всякаква утайка.    

Захарният клен, от който се получава кленовият сироп, расте само в Сверна Америка. Произведеният в Канада кленов сироп има уникални свойства. Той е "находище" на антиоксиданти, които помагат в борбата с рака и сърдечно-съдовите заболявания. По последни данни в него има 54 важни за здравето микроелементи. Изключително богат е на калций, цинк, калий и желязо. Кленовият сироп има положителен ефект върху растежа на косата и поддържане на свеж вид на кожата, подобрява функцията на храносмилателната система и действа успокояващо. Влиза в диетичните режими за диабетици. Той е една от съставките в популярната диета за отслабване "Master Cleanse".

С кленов сироп може да се замести захарта навсякъде: в напитки, в десерти, в сладки печива. Канадците го добавят дори към зеленчуковите ястия.

Кленовият сироп се съхранява добре затворен и на прохладно място. Отворената бутилка дръжте в хладилник.