Напоследък термините здравословно, правилно, балансирано хранене ни заливат отвсякъде. Морето от информация е необятно и често в това същото море хората, които не могат да плуват, се губят. Други се съпротивляват с всички сили, опитвайки се да запазят и малкото си останал разсъдък по отношение на храната. Трети прекарват години в опити да намерят баланса, често за съжаление, затъвайки все по-надълбоко.

Неслучайно сред експертите по хранене се появи новият термин - “malnutrition” или “недохранване”. Но тук не говорим за реална липса на храна. Говорим за липса на ценни вещества, които да нахранят клетките. Защото ние сме клетъчни организми, а целта на храненето е да набавим ценни вещества за тях, не само да си напълним стомаха. Зелените храни се грижат до голяма степен да не попаднем в тази категория, като ни помагат да сме здрави и да набавяме на тялото си всеки ден витамините, минералите, антиоксидантите и ензимите, от които има нужда, за да се чувства добре.

Зелената вълна се отнася за всички зеленчуци, билки и подправки, които са зелени на цвят и стават за ядене - спанак, рукола, маруля, магданоз, мента, зелен лук и други. А причините, поради които тези храни е добре да бъдат част от ежедневието ни, са много. Нека видим някои от тях.


Eто някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш:

 

Eто някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш:

Диви зеленолистни

 


Сред най-известните представители на вида са: дива рукола или познатото ни още глухарче, див спанак, коприва, градинска лобода, лапад, тученица, киселец, кресон и дива маруля. Всички те са налични в България по полянки и градинки, а някои са познати още като плевели. Истината за тях обаче е съвсем различна – освен че са изключително богати на ценни вещества, те са и по природа органични, био, диви. Ако трябва да съм напълно откровена, ще ти кажа, че дивите зеленолистни имат около 5 пъти повече ползи за здравето от индустриализираните си събратя. Затова - запретвай ръкави и отивай в гората! Използвай дивите зеленолистни като акцент към фрешове, смутита, салати и ястия.


Рукола


 

Най-вкусна е добавена към салата, салата-ястие или като допълнителна екстра към друго ястие, пък било то и пица. Рядко се използва във фрешове и смутита, но пък нищо не ти пречи да пробваш и да споделиш как е. Извън всичко вече изброено като съдържание на хлорофил, вода, фибри и т.н., руколата се води и един от най-мощните афродизиаци и е използвана като такава още в древен Рим. Тоест, кара те да изглеждаш секси.


Мента


Освежаваща билка със силно изявен аромат и много ползи за здравето. Най-често се използва за успокояване на храносмилателния тракт, при колити, гадене, болки в стомаха и спазми. Високото й съдържание на ментол обаче има доказано благотворно влияние и при сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия. Има също така антисептично и болкоуспокояващо действие при възпалителни процеси на горните дихателни пътища и чаят от мента е удачен избор при грипове, настинки, запушен нос и възпалено гърло.

Магданоз


Най-любимата билка на българина, която освен че бие повечето зеленолистни по почти всички параметри, е и невероятно вкусна. Придава свежест на всяко смути и може спокойно да се комбинира с плодове. А сред салатите, в които намира централно място, са табуле – домати с магданоз и морковена – настърган морков с магданоз и кедрови ядки. Използвай магданоза свободно и като подправка към всяко друго ястие или супа, препоръчително в пресен вид. Скорошни научни проучвания дават на магданоза още противоракови свойства, заради съдържанието му на миристицин - органично съединение, което е в състояние да възпрепятства образуването на тумори. Магданозът се бори още с възпалителните процеси в човешкото тяло и е мощен детоксикатор.


Спанак


Типично българско зеленолистно, “любимо” на повечето деца. Отива изключително добре на фрешове, смутитата, салати, салати-ястия и супи. Сред най-изпъкващите му плюсове са подобряване толерантността към глюкоза при хора с диабет, заздравяване на костите, намаляване на кръвното налягане и риска от развитие на астма.


Кейл. Кейлът е сред зеленолистните, които все още не се продават в магазините у нас, затова е сложен най-отдолу в списъка. Ако обаче попитаме колегите ни на запад, ще установим, че за кейл са чували всички – от децата до бабите и дядовците. Използва се също така повсеместно – от фрешове и смутита, до салати и ястия. Има специфичен вкус, който е трудно обясним без да се дегустира. В България за момента кейл можеш да си отгледаш единствено сам.