Отсъствието на сън е неестествено. Психологически изследвания показват, че хората, които страдат от безсъние, са по-емоционални и изпитват силна тревожност. Вероятно цялата тревогата им пречи да спят в желанието да намерят резрешение на проблемите си. Лиз Бурбо пише, че трябва да се разбере, че по-скоро сънят дава съвет, отколкото будуването. 

Човек трябва да се научи да бъде чувствителен, а не емоционален.

Под въздействие на стреса на работното място или вкъщи човек живее в болезнено очакване на непредвидимите опасности. С богато въображение, страдащият от безсъние си представя неща, които дори не са възможни.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

В интерес на всеки е да проявява повече доверие към хората в обкръжение си. 

Сънят възстановява изразходваната през деня физическа и псхическа енергия. Не може да има стабилна нервна система без достатъчно сън. Смята се, че средно човек има нужда от 8 часа сън всяка нощ.

Избягвайте удоволствията, за сметка на съня 

Редовните забавления след полунощ - дискотеки, барове, гледане на телевизия, съкращават съня и променят неговото качество. Може да се прескочи фазата, в която се формира паметта. Засяга се секрецията на мелатонина и други хормони, които помагат тялото да оползотворява енергията. Пор Брег оприличава организма на батерия: ”Вие изразходвате енергията и трябва да се презаредите с подходяща храна, с конструктивни емоции и достатъчно сън”. 

Сънят е по-необходим от храната

Хората с повече жизненост се възстановяват по-бързо. Добре е да се ляга между 22 ч. - 23 ч. Създайте си режим за спане. Лягайте и се събуждайте по едно и също време. Това означава стабилен ритъм на сън и бодърстване. Спете на тъмно. Светлината дори от телевизора влияе върху "вътрешния” биологичен часовник.  

Упражненията ще помогнат да спите по-добре, но не ги правете непосредствено преди лягане.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 Подарете си релаксиращ масаж, когато сте били подложени на стрес.

Топла ароматична вана ще понижи кръвното налягане, ще забави пулса и ще ви предразположи към отпускане, и заспиване.

Обърнете внимание на вашата спалня, защото там прекарваме една трета от живота си. Купете си удобно легло. То трябва да ви позволява да се протягате и да се въртите в него.

Не превръщайте спалнята в място за работа

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сигурно е, че ще нарушите съня си, ако свържете леглото със задълженията си.  Подредете я така, че да бъде най-доброто място за разпускане и освобождаване от напрежението. Създавайте си условия всяка вечер за достатъчно сън и пазете това време като свещено.

Още по темата може да протете в постовете:

Увеличете времето за сън

Жените имат нужда от повече сън