Поднасяме ви следващия материал от нашата поредица, посветена на закуската. Хората продължават да се отказват от закуската, а факторите, които провокират това решение, са от различно естество. Част от хората я отричат, защото смятат, че това е начин за постигане на перфектната фигура. Други нямат време сутрин да се доберат до хладилника или по-лошо – разчитат на готови или полу-готови закуски. Трети твърдят, че „нямат апетит“ или по-скоро изграден навик да започват деня си с хранене и само мисълта за това ги отвръщава.

Съществуват множество изследвания, които анализират важността на закуската

От значение е не само наличието на нещо за хапване сутрин, а и какво сме подбрали точно да присъства в чинията ни. Всички изследвания заключават, че желаещите да намалят телесното си тегло, стигат по-бързо и лесно до заветната цел, ако закусват, като разбира се в такива случаи е добре да се избягва похапването на бързи захари, а да се наблегне на белтъчините от млечен произход и зърнените закуски, като пълнозърнестия флейкс например.

Проучванията обсъждат и друг аспект на закусването, а именно по-доброто настроение през деня на хапващите сутрин. Тези хора са изпълнени с повече енергия и мотивация в ежедневието.

Сутрешната закуската е важна, за да бъдат здрави тялото и умът. Тя подпомага функцията на мозъка, мислите се избистрят, човек става по-концентриран и ефективен в дейността си.

А тезата, че след закуска апетитът е повишен през целия ден, не е съвсем оправдана. Това, че скоро след нея отново може да огладнеем, е само белег на пълноценно работещ метаболизъм. Ако сме подбрали балансирани храни: пълнозърнест флейкс, богат на фибри, мляко, плод, ще се чувстваме сити за по-дълго време.

Сутрешното хранене отключва метаболитните процеси, забавени по време на съня, улеснявайки преработката на поетите по-късно през деня калории. В първите часове след като се събудим, тялото ни продължава да е в режим „stand by" или на български – „все още дреме“.

Организмът ни се нуждае от енергия, дори когато е в режим на покой, иначе казано... >>>