За един зъболекар няма нищо по-добро от здравите зъби, поддържани с помощта на редовна профилактика на устната кухина. Но здравната култура по отношение на грижата за зъбите все още не е достатъчно развита у нас и в масовия случай пациентите се обръщат към зъболекаря си твърде късно, когато липсата на превенция вече е довела до по-сериозен проблем. Приоритет за всеки дентален специалист е да се стреми да предотвратява загубата на зъби, но твърде често усложнения от зъбен кариес или пародонтално заболяване водят до частична или пълна загуба на зъба.

В помощ на зъболекаря и пациента в случаи на липсващ естествен зъб идват имплантите.

Какво представляват зъбните импланти?

Казано най-просто, имплантът е изкуствен корен, който се поставя в челюстта на мястото на липсващия зъб. След зарастването на костта и т.нар. “остеоинтеграция” - естествено изграждане на тъкани около импланта, което гарантира неговата стабилност - към него се монтира коронката, която замества изгубения зъб.

Имплантите се произвеждат от титан, заради добрата поносимост на организма към този материал. Обикновено те се състоят от няколко части, които варират по размер и вид, за да дадат максимална възможност за доближаване до естествения вид и позиция на зъба.

Кога се налага употребата на импланти?

Зъбните импланти не са въпрос на суета, а на необходимост. Ако пациентът има здрави зъби, но просто не харесва вида им, то имплантите категорично не са опция. Когато говорим за импланти, обикновено става дума за продължително и относително скъпо лечение на сериозен проблем. Добрият дентален специалист ще ви даде съвет дали такова лечение ви е необходимо.

Как да се ориентираме в цените?

Вариациите в цените могат да бъдат големи в зависимост от фирмата производител на имплантите и професионалния опит на специалиста, който ще ги поставя. Тук е изключително важно да се подчертае, че само най-новите и модерни импланти гарантират в голяма степен успех на лечението - съответно това са и продуктите с по-висока цена. Ето защо не бива да се доверяваме на зъболекари, които обещават чудеса на ниски цени. Поинтересувайте се за опита на съответния специалист в поставянето на импланти и ако нещо ви прозвучи съмнително, потърсете второ мнение. Общото правило при зъбните импланти е, че по-високата цена отговаря на по-съвременно и добро лечение.

И все пак - възможно ли е евтино лечение с импланти?

Когато става дума за здравето ни, компромисите са недопустими. Ниска цена тук би означавала занижено качество, а това е риск, който не бива да поемаме. Ако наистина се стремим да си спестим разходи, трябва да се фокусираме върху превенцията на проблемите - да поддържаме добра устна хигиена, да се откажем от вредните навици като тютюнопушенето и алкохола и да посещаваме редовно зъболекаря си.

Кратка информация за д-р Костов:
Вече над 10 години д-р Емил Костов се опитва да промени усмивките на все по-голям брой хора. Той посреща своите пациенти в приветливия си кабинет в болница Токуда. Най-голямото му желание е да промени статуквото в отношението на българите към профилактиката и грижата за зъбите, които са ключът към здрава и красива усмивка. В кабинета на д-р Костов пациентите могат да разчитат на лечение с най-съвременните методи, техника и ресурси.