Напоследък да бъдем "стерилни" се превърна в истинска мания. Доколко обаче е полезно ежедневно да ползваме антибактериален сапун за миене на ръцете?

„Да!”: защото ако се използва умерено, може да е много полезен

  • в някои определени ситуации ползването на антибактериален сапун е задължително: например ако има риск от пренасяне на бактерия от пациент на пациент, ако работите в болница, посещавате такава. Добре е да го държите в кухнята, за да го ползвате, след като сте рязали сурово месо.
  • измислянето на антибактериалния сапун е постижение в здравен аспект – незаменим е за обществената хигиена, особено за по-голяма сигурност в болниците и хирургичните отделения, заради способността му да унищожава застрашаващи живота микроби.
  • Помага да се чувствате по-чисти, при това с причина. Напоследък всички сме полудели с идеята, че всичко – от вещите, до всеки сантиметър от тялото ни трябва да е стерилно. Но ако се чувствате по-сигурни, ползвайки антибактериален сапун за ръце, тогава всичко е наред.

 

„Не!” –обикновеният сапун е напълно достатъчен

  • обикновеният сапун и водата са напълно достатъчни. Той има способността да убива някои бактерии, като разрушава клетъчните им стени, а останалото отмива. Да се премахнат микробите е достатъчно, не е нужно да бъдат унищожавани (както прави антибактериалния сапун).
  • Антибактериалните сапуни могат да създадат устойчиви на лекарства бактерии. Това се дължи на триклосанът, антибиотик, който обикновено присъства в съставките им. Когато даден антибиотик се ползва често и без особена причина, бактериите стават резистентни на третиране, и става по-трудно да се преборите с болестите.
  • Антибактериалните сапуни могат да ви объркат хормоните. Не сме сигурно как точно триклосанът им влияе, но изследвания върху животни показват, че те могат да разрушат ендокринната система – възможно е да причинят проблеми с развитието и възпроизвеждането.

Решението: Използвайте антибактериален сапун в случаите, в които сте били на лекар. Също и ако това е единственият ви вариант, не се притеснявайте да го ползвате. Когато обработвате сурово место – също. Във всички останали случаи няма нужда от него.