Слънчогледът е растение с вековно присъствие в живота на човека. Маслото, което се извлича от семената на слънчогледа, е известно с приложенията си в сферата на кулинарията, козметиката и медицината.

С не по-малко добро име от него обаче се слави и слънчогледовото мляко!

Какво представлява слънчогледовото мляко

Подобно на соевото мляко, което се използва в кухнята на много региони по света, млякото, което се съдържа в семената на слънчогледа, е не по-малко известно с благотворното си влияние върху човешкия организъм. То се отличава както с питателните си свойства, така и с приятния си мек вкус. Можем да го открием почти във всеки супермаркет, но приготвено в домашни условия, то е най-пълноценно. Особено подходящо е за хора, които имат непоносимост към лактозата на кравето мляко.

Витамини и минерали в слънчогледовото мляко

В млякото на слънчогледовото семе се съдържат високи нива на витамин Е – мощен антиоксидант, както и на витамините А, В1, В5. Слънчогледовото мляко е богато на фолиева киселина, магнезий, калций, цинк, манган, мед, селен и фосфор. Слънчогледовото мляко е чудесен източник на есенциални мастни киселини, аминокиселини, фитостероли и т.н.

Ползи за здравето

• Стимулира дейността на храносмилателната система
• Понижава нивата на холестерола и благоприятства работата на сърдечно-съдовата система
• Заздравява косата и придава на кожата еластичност и блясък
• Предпазва от ултравиолетовата радиация на слънчевите лъчи
• Поддържа доброто кръвообръщение и производството на еритроцити
• Предпазва от развитие на захарен диабет

Как да си го направим

Може да си го приготвите в домашни условия без каквито и много усилия. Достатъчно е да си набавите шепа сурови белени слънчогледови семки и да ги накиснете в достатъчно количество вода, за да омекнат и набъбнат в рамките на една нощ. Преди да ги поставите в блендера, трябва да ги изцедите добре. Чудесен начин да придадете сладост на млякото и да си сътворите великолепен здравословен фреш е, като смесите 1/3 ч.ч. слънчогледово мляко със сока на 1 портокал.

Внимание! Консумирайте умерено – не повече от 1 чаша един до два пъти в седмицата. Преди това обаче трябва да сте сигурни, че не проявявате алергична реакция към слънчогледовото мляко.