Болката, преждевременния артрит, куцането и изкривяването на стъпалата в зряла възраст могат да бъдат предотвратени още с раждането на детето. Единственото, което трябва да направите, е ултразвуковото изследване на тазобедрените стави. То може да се направи веднага след раждането или до 3-месечна възраст на бебето.

Изкривяването на ставите е по-разпространено при първородните деца, момичетата и фамилно обременените. Интересно е, че това продължава да бъде основен медико-социален и икономически проблем у нас. В редица региони заболеваемостта е много висока - между 60 и 80% от всички новородени. Това се дължи от една страна на неправилно отглеждане на детето, а от друга - на близкородствени бракове, характерни за някои затворени етнически и религиозни общности.

Предизвиканото изкълчване на тазобедрената става се среща много по-често, отколкото вроденото. Основната причина за това е неправилното отглеждане на новороденото чрез повиване с прибрани крачета.

Ако бъде установен проблем, поддържането на правилната позиция на тазобедрената става с профилактични гащички, които се поставят върху памперса. Първи номер се носят през първия месец, втори и трети номер - по месец и половина или общо до четвъртия месец.

Специалистите съветват ортопедичните обувки да се носят само, ако детето има някаква аномалия, която трябва да се коригира. Най-добре е да проходи босо. Не бързайте и с проходилката - детето само ще ви покаже кога е готово да седне в нея.

Правилното отглеждане на новороденото е важно да се въведе във всекидневната дейност на здравните заведения и в бита на българите. Само по този начин ще се ограничи и напълно ликвидира най-честото и тежко инвалидизиращо заболяване - вродените и придобити изкривявания на тазобедрената става.

 

Този материал и видеото към него са предоставени от PRO.BG специално за LadyZone.bg