Искате ли едно екстремно лято? И не, не става дума за лудо гонене на автобуса рано сутрин или как да оцелеете на в претъпкания градски транспорт. Това са екстремните спортове, които може да опитате през горещия сезон, защото животът винаги е по-хубав с капка лудост. 

В България имаме разнообразни възможности за нови приключения.

1. Каякинг - по реки, язовири, езера или по море

Освен на адреналина, с този спорт ще се насладите и на изключително красиви гледки.

КЪДЕ:

В България можете да опитате каякинг по реките Тунджа, Велека, Марица, Дунав, Камчия, Струма, Янтра. Язовирите Батак, Доспат, Жребчево, Кърджали, Студен кладенец, Голям и Малък Беглик и други.

ЦЕНИ:

Индивидуален урок по каяк на езерото Панчарево струва 40 лв., като ородължителността му е 90 мин. 

Цена за групов каякинг в спокойни води е 70 лв. По избор от следните локации: яз. Душанци, яз. Тополница, яз. Пчелина, яз. Огняново, яз. Искър, яз. Дяково, яз. Огоста, яз. Сопот, яз. Пясъчник, р. Искър (с. Карлуково) и р. Искър (с.Кунино). 

Курс за каяк в бързи води струва 150 лв. Провежда се в група от 2 до 6 души. Повече информация тук

Снимка: Българско каяк общество

2. Рафтинг

Най-подходящото време за рафтинг е по време на пълноводието на реките – началото на пролетта. 

ЦЕНИ:

Удоволстивето от рафтинга по река Струма струва 60 лв. на човек. Това включва пълна екипировка: рафтинг лодки, спасителни жилетки, неопрени, якета, каски, гребла, боти (обувки за вода). Инструкторите са лицензирани към Международната рафтинг федерация. Още подробности можете да намерите тук.

КЪДЕ:

Интересни места за подобно приключение са река Струма в района на Кресненското дефиле, реките Арда, Места, Бели и Черни Вит.

Снимка: Ладислав Цветков

Един от любителите на екстремни спотове е актьорът Филип Буков. Какво ни сподели за това - вижте във видеото. 

3. Парапланер

Полетите с парапланер са доста популярни и харесвани от хората, които се страхуват от височини. Това е именно начин да се преодолеят това притеснение. 

ЦЕНИ:

Парапланер „Сопот“ е на стойност 99 лв. Продължителността му е 10-15 минути, като полетите се изпълняват с лицензиран инструктор. Можете да прочетете тук

КЪДЕ:

Полети се правят на Нови Искър Сопот, Витоша, Ихтиман, Карандила. Благодарение на тях можете да се насладите на неповторими гледки от величествената природа.

4. Скок с бънджи

Най-важното при скока с бънджи е да не гледате надолу. Ако се страхувате да скочите сами обаче, се предлагат и тандемни скокове. 

ЦЕНИ:

Скокът с бънджи на Дунав мост е на стойност 59 лв. Изпълнява се от март до октомври. Могат да скачат само лица над 12 г.

Скокът с бънжди от балон е 69 лв. Изпълнява се от височина 100 м, целогодишно, в района на Пловдив. 

От семейството на бънджитата е и скок пандюл“, по-познат като "бънджи махало". Този скок съчетава елементите на скачането при бънджито и залюляването, като „махало“ при алпинизма. Можете да си подарите преживяването на пещерата Проходна и Деветашка пещера. Повече ето тук.  

КЪДЕ:

Бънджи скокове се правят на пещера Проходна, Клисура, Витиня, Аспарухов мост и др.

5. Скок с парашут от самолет

Този екстремен спорт е за всички любители както на красивите гледки, така и на височините. 
Вижте във видеото как може да направите скока още по-екстремен. 

ЦЕНИ:

Цените на скоковете варират спрямо мястото, на което се провеждат. Сумата, която ще трябва да заплатите, е между 373 лв. и 420 лв. Към услугата може да се включи и видеозаснемане, за да имате този момент за спомен. Можете да прочетете повече за условията тук.

КЪДЕ:

Доказвайки, че България не е само София, такива скокове се извършват и в Шумен, Монтана и др.