За последствията от една мечта - перфектно оформеният корем - разказва днес фитнес инструкторът Станимир Михов историята на Любов от нейния блог The Fit Sense.

Каква цена ще трябва да платиш?

Секси коремна преса. Стегнати ръце и оформени бедра. Увереност. Горд поглед заради постигнатото. Непоклатимо здраве и завиден външен вид – фитнес индустрията кара всички ни да искаме това.

Светът го иска все повече и повече. Знаеш ли какво е необходимо, за да го получиш? Била ли си там? Знаеш ли от какво трябва да се лишиш, за да изглеждаш така перфектна и изваяна?

Фитнес индустрията ни продава идеята за щастлив и весел живот, ако свалим мазнини. Звучи елементарно, но това е игра на взимане-даване. Затова нека поговорим за това какво трябва да дадеш, за да покажеш наистина секси стегната коремна преса като за корица на списание.

След като веднъж са видели резултатите от своите усилия в залата и в кухнята, хората често са склонни да искат повече. Толкова е лесно да се пристрастиш към това непрекъснато да подобряваш визията си, а и е разбираемо. За мен, а и съм сигурна, че за теб, да имаш силно изразени коремни мускули е перфектният завършек – черешката на тортата.

Няма да има нищо повече, което би променила. Физиката ти ще е перфектна.

И тъй като си стигнала толкова далеч, знаеш че можеш да се справиш и с това. Единствено този последен слой мазнинка разваля картинката. Вече си свалила значително количество подкожни мазнини, изградила си силни мускули и си увеличила силата си. Знаеш какво правиш в залата и се храниш разумно. Имаш основата за плочки на показ, тогава защо не?

Да станеш малко по-фит не е кой знае какво за теб. Вероятно си много, много близо. Почакай секунда. Сега е момента да разобличим някои общоприети илюзии.

Намерила си перфектния тренировъчен план

Минала си дълъг път в своето фитнес приключение. Знаеш кое работи най-добре за теб. Знаеш кой вид тренировки, колко пъти седмично, в колко повторения и серии показва най-добрата ти визия. Усвоила си техниката на много голяма част от упражненията.

Освен това си изградила страхотна връзка с храната. Сложила си край на внезапните пристъпи за сладко или пържено и изцяло контролираш хранителните си навици. Това, което по-рано ти е изглеждало невъзможно, сега се случва гладко и от само себе си. Сега е време да минеш на следващия етап, въпреки че външният ти вид вече буди само положителни чувства и удовлетворение у теб. Ти искаш още.

Вярваш ли, че променяйки само още няколко неща, ще стигнеш целта си? Тялото ти ще те изненада. Независимо колко перфектна е била тренировъчната ти програма до момента, най-вероятно същата няма да покаже плочките ти пред света.

В началото процесът по сваляне на мазнини е много по-бърз. Колкото по “чиста“ ставаш, толкова повече усилия ще се налага да правиш, за да видиш промяна. Тялото винаги се стреми към баланс и за да го постигне, трябва да се адаптира към твоите действия. То се напасва към твоя хранителен режим и тренировки.

Трябва ли да направиш някакви драстични промени?

Здрав външен вид с малко мазнини може да бъде постигнат дори с малко усилия и леки промени. Малките подобрения могат да доведат до впечатляващи резултати, но ако си погълната от визията на фитнес модел, цената, която ще платиш, ще е доста по-висока.

Независимо кой от фитнес индустрията е твоето вдъхновение, трябва да знаеш, че никой модел или бодибилдър не поддържа такова тяло през цялата година. Те се подготвят само за състезания или за фотосесии. И разбира се, снимките се обработват допълнително, за да подчертаят релефа.

За никого не е възможно да бъде много, наистина много релефен постоянно. Дори това да е възможно за относително дълъг период от време, не е здравословно. Това важи с особена сила за дамите, тъй като техният процент мазнини е в пряка взаимовръзка със здравето им. Твърде ниският процент мазнини може да доведе до сериозни щети на ендокринната система и функцията на мускулите на жените.

Вече си във форма

След като вече си във форма, за всеки страничен човек вероятно е лесно да каже, че посещаваш зала поне няколко пъти седмично и че обръщаш внимание на диетата си повече от средностатистическия човек. Ако е очевидно за външния свят, че полагаш усилия да си във форма, процентът ти мазнини значи определено е нисък.

Цялостната ти визия е здрава и спортна. Чувстваш се енергична и ти е сравнително лесно да поддържаш балансиран хранителен режим. За разлика от много от твоите приятели и колеги, дори имаш много по-малко пристъпи на глад за сладки, тестени изкушения.

Освен тези завидни постижения има още няколко недотам приятни разлики между твоя начин на живот и този на тълпата. Предполагам, че няма да отречеш, че в твоето ежедневия присъстват доста планиране и не само базови принципи на хранене.

За теб определено количество протеин и въглехидрати в разумни граници са навик. От време на време пропускаш семейни събирания или не ти е особено приятно да обясняваш защо няма да изядеш всичко от чинията си. Да не споменавам какво става, ако ти сервират и десерт.

Без съмнение си пристрастена към ефекта от твоята тренировъчна програма и посещаваш фитнеса 4-5 пъти, дори може би 6.

Но какво трябва да се направи, за да надскочиш този етап? Очевидно си само на стъпка от по-големи постижения.

Само 1-2% по-малко

Нека да видим в какво се състои начинът на живот на трениращите жени с малко мазнини. Въпреки че те се гордеят с постигането на такава физика, компромисите, които правят не са малко. Връзката с храната се превръща в нещо малко по-сложно. Ако храната е включена при някакви обстоятелства, социализирането вече не е приоритет. Партитата вече не са толкова забавни.

Жените с много малко мазнини и релефни коремни мускули не просто спазват някакъв хранителен и тренировъчен план. Те го следват стриктно и се лишават от множество приятни преживявания. Тук не става въпрос за груби количества протеин, мазнини или зеленчуци.

Точното измерване на храната е задължително условие. Конкретно количество мазнини, белтъчини и въглехидрати на всяко хранене, което, както се досещаш, предполага предварително определяне на всяко ястие. Не можеш да посегнеш просто така към нещо, което съдържа въглехидрати, ако си гладна след тренировка, или да добавиш зеленчуци на корем, за да се чувстваш сита за по-дълго време.

Количеството сън също трябва да бъде измервано, тренировките са много по-дълги, като задължително се включват допълнителни дейности за намаляване на стреса. Храненето по заведения се превръща в болезнено преживяване, почти невъзможно дори. Освен това кривването от диетата е напълно забранено. Няма свободно хранене под формата на тортичка или сладолед. Най-много това да се случва на 3-4 седмици и то в много краен случай. Винаги се предпочита зареждането с позволените сложни (и накрая втръсващи) въглехидрати. Така че освен ако не си на рождения ден на своето дете и то те гледа с очакване да отхапеш от своето парче торта, по-добре го пропусни. (пак казвам само ако искаш да имаш плочки).

Топката е в твоето поле

Тялото ти е резултат от всекидневните ти решения. Ако искаш да изглеждаш различно. Трябва да промениш навиците си. И тук говоря за несъществените на пръв поглед навици. Колкото по-малко мазнини искаш да имаш по дупето, толкова повече промени в начина ти на живот са необходими.

За някои хора влизането във форма е достатъчно трудно само по себе си, други, обаче, са готови да направят всичко, за да постигнат тялото на фитнес модел.

Сега само и единствено от теб зависи какво решение ще вземеш. Трябва да решиш, дали искаш да правиш такива саможертви, дали наистина желанието ти за релефно тяло е достатъчно силно.

Къде съм аз в цялата картинка?

За да определиш колко далеч трябва да стигнеш в промяната на ежедневието си, трябва да бъдеш наясно какъв е твоят процент телесни мазнини. Колко са те в момента и колко трябва да ги намалиш, за да постигнеш визията, към която се стремиш?

Пътят от закръглена дама, към такава, която е във форма, не е твърде голямо предизвикателство за повечето хора. Напротив, напълно постижимо е. С няколко промени в храненето, малко спортни активности през седмицата (2-3 често са достатъчни) и други леки модификации, са лесно изпълними от почти всички.

Когато става въпрос за сваляне на тегло, обикновено изскачат точно определени мисли в главите ни. Голяма част от жените се представят безброй ограничения, лишения, безкрайни тренировки, по един плод на ден, живот без никаква сладост и шоколад и т.н. Но истината е, че би могла да имаш забележителен прогрес, само ако започнеш да се качваш по стълбите вместо да използваш асансьора или просто да се разхождаш в обедната почивка.

Ако не задоволяваме всяка своя прищявка със сладки и вредни храни, а избираме техните по-добри алтернативи, можем да имам страхотен успех в дългосрочен план.

Ако трябва да ти дам само един единствен съвет как да влезеш в наистина супер форма, той ще е: "Бъди постоянна".

Да, много по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Трябва да се трудиш за тялото си. Резултатите няма да се появят само след един ден. Трябва да превърнеш новите си малки решения в навици. Всъщност, в даден момент няма да обръщаш внимание защо не посягаш към пържените картофки и защо има порция плод до чинията ти на обяд.

Сега след като си развила тези нови навици, изглеждаш много добре, чувстваш се добре и това ти харесва, искаш да постигнеш дори повече. Вече не си начинаещ. Но повече означава повече тренировки, повече усилия и повече планиране. За съжаление маргаритите и джинът с тоник през уикендите трябва да минат на заден план. Все още можеш да си пийваш по чаша бяло вино, но скоро ще се наложи да спреш и него.

Трансформацията ти от добре изглеждаща до релефна мацка не свършва тук. Всекидневното ти движение трябва да включва повече интензивни тренировки, повече ходене, по-дълго кардио. Трябва да се справяш с по-голямо количество семпла храна, особено зеленчуци. Времето, което ще прекарваш в планиране и подготвяне на храната за предстоящите дни, ще се увеличи за сметка на свободата да решаваш какво да ядеш на момента.

По-добри източници на храна, по-чисто месо, повече цели храни  (непреработени), почти никакво отклонение от хранителния режим – към всичко това се добавя и правилното разбиране на чувството за глад и ситост. О, да, за малко да забравя – дори часовете, в които се храниш, вече имат значение. Ако си свикнала да си хапваш шоколад следобед с кафето или вечер, ще ти се наложи да забравиш за въглехидратите по това време.

Изкарването на плочките на показ изисква постоянство. След няколко седмици ще видиш резултати, но предполагам, че ще искаш да им се порадваш повече от ден-два. В противен случай за какво са били всичките ти усилия досега? Дали си заслужава или не, е въпрос на личен избор. Едно нещо е сигурно – независимо колко стриктно следваш настоящата си програма, тя няма да те доведе до желаната цел.

Силно изразената коремна преса винаги ти взима по нещо.

И цената е…

Ако си прочела цялата статия до момента, вероятно поне би искала да опиташ и да направиш нещата по по-здравословен и по-щадящ начин. Е, няма по-здравословен начин.

Супер релефните атлети и фитнес модели спазват свръх строги хранителни режими и тренировъчни планове. Те отделят огромна сума пари за хранителни добавки и терапии, за да могат да се възстановяват правилно и да получават максимума от своите усилия. Ти можеш ли да си го позволиш?

Дори и да можеш, свалянето на мазнини под здравословния минимум включва психологическо и физическо изтощение. „Чистите“ от мазнини дами имат процент мазнини под 16, а професионалните фитнес състезатели излизат на сцената с по-малко от 10%.

Можеш ли да си представиш колко отдадени са тези жени? Колко воля е необходима, за да се борят ежедневно с глада и пристъпите за сладки изкушения, спагети болонезе или пица с богата плънка? Те измерват всяка хапка и ядат много семпла храна в точно определено време от деня. Те не могат просто да отидат в супермаркета, ако не са приготвили кутиите си с храна, и да вземат нещо, което да хапнат по път.

Тук няма място за забавление или безсънни нощи, тъй като тяхната рутина ще се провали. Никакъв алкохол, партита, ресторанти и почти никакъв социален живот. Ако някои от тях имат обикновена работа като мен и теб, бъди сигурна, че понякога те не са способни да се концентрират върху ежедневните си задачи.

Чакай. Мислех, че да си в добра форма означава да си здрав.

Да. Обаче, да си много "сух" (без мазнини) не те прави здрав. Това може да ти нанесе необратими вреди. Ще те направи податлива на всякакви здравословни проблеми. Ще достигнеш такива нива на емоционална и физическа умора, че няма да имаш енергия и ентусиазъм за нищо. Ще си безразлична към всичко, което те е радвало.

“На мен тя ми изглежда добре и щастлива. Аз искам да изглеждам като нея. Нейното тяло е просто великолепно”. Не си била на нейно място. По-добре помисли още веднъж, преди да се впуснеш по този път и предприеми наистина разумни стъпки към това да постигнеш своята най-добра версия, а не нейната.

Този път наистина е приключение, но като ролер костер, на който не би се качила отново за нищо на света. Това не е просто игра за хора, търсещи силни усещания. Знам го, защото съм го изпитала на свой гръб.

Веднъж появили се проблемите, те просто не спират. Боледуваш сериозно и всеки ден се молиш да се оправиш. Точно когато си на път да се справиш с един проблем, следващият те хваща неподготвена и мъчението започва отново.

С моите 163 см височина и 51-52 кг успях да постигна силно изразен релеф и да разкрия красиво оформени коремни мускули сравнително лесно. Успявах да поддържам това състояние на тялото си дори през студените зимни месеци. Разбира се, Коледните празници оказаха своето влияние върху физиката ми, но все пак исках да се наслаждавам на Коледния дух с всичките му удоволствия.

Въпреки това само 10 дни след Нова Година постигнах най-добрата форма, която някога съм имала, което ме направи изключително горда със себе си. Коремът ми никога не е бил толкова релефен и съжалявам, че тогава не направих снимки, за да мога ти покажа, че това е възможно, без да си крайно стриктна и обсебена от диетата си.

Това беше бурен успех по моя тренировъчен път, но аз исках още. Знаех, че бих могла да постигна дори по-добри резултати от тези. Не можех да си представя на какво бих била способна, ако бях толкова отдадена, колкото професионалните фитнес модели.

Това беше най-катастрофалната грешка, която някога съм правила!

Да тласнеш тялото си от такова с малко мазнини до нивото на бодибълдър вече включва сериозни действия, които противоречат на човешкото здраве. Не говоря за военна дисциплини в тренировките и храненето, а за липсата на пълноценен живот.

Говоря за шока, на който трябва да подложиш тялото си. Моите тренировки винаги започват в 6 часа сутринта, последвани от екстремно бързане за 10-часовата ми работа в офис и както се досещаш, недоспиването е просто част от ежедневието ми. Нямам време, нито възможност да се възстановявам правилно и да се погрижа за тялото си като истински професионалист.

Огромният стрес върху физиката ми, менталното напрежение на работа, цялото приготовление на храната, домакинските ми задължения и желанието ми да развивам сайта си ме докараха до пълно изтощение. Тъмните кръгове под очите ми и болнавият ми вид лесно се понасяха.

Но безсънието и буденето нощем от болка или поради някакъв внезапен дискомфорт разклатиха положителното ми мислене. Не знаех какво се случва, затова просто продължих да тренирам, както досега. Въпреки че тялото ми очевидно не беше готово, аз продължавах да тренирам все по-тежко и още по-интензивно в залата.

Аз бях напълно погълната…и изтощена. Нямах енергия за нищо. В офиса бях неспособна да бъда продуктивна и бърза, колкото преди. Вкъщи непрекъснато бях раздразнителна или притеснена без никакво желание за интимни отношения. Фокусът ми беше само и единствено върху фитнеса. И нищо повече.

Ден след ден стигах все по-близо до мечтаното тяло. Бях наистина „чиста“ от мазнини. Това ми даваше чувство на гордост, защото не познавах някой, който да е постигнал подобно нещо, докато се справя с толкова много задачи едновременно. Този лайфстайл взима своите жертви. И ще ти споделя всички тях въпреки деликатността на темата.

Хората казват, че тренирането е лесната част, а да внимаваш с какво се храниш е трудно. Не, този път няма да се съглася. Да спазваш хранителен и тренировъчен план е направо детска игра. Да пазиш главата си над водата и да не губиш вяра, че някога отново ще си здрав – това е трудната част.

Да си твърде фокусирана върху това как изглеждаш и дали си релефна няма нищо общо със здравето. Едва ли има нужда ти обяснявам колко нещастна, уморена и гладна се чувствах. Стресът и претренирането ме направиха твърде крехка. Имунната ми система не функционираше правилно въпреки приема на всякакви витамини, минерали и добавки.

Да се разболявам постоянно не беше нищо на фона на липсващия ми менструален цикъл и на чувството, че съм като навита пружина постоянно. Независимо колко внимателен беше моят приятел, сексът беше болезнен и не ми доставяше удоволствие, не мисли, че нямах желание за интимни отношения.

"Точно когато си мислиш, че не може да стане по-зле, се оказва, че може." – Никълъс Спаркс

Твърде бързото напредване във фитнеса ме накара да се запитам, дали вдигането на тежести е наистина добра идея за момичета. Надцених възможностите си и приключих в кабинета на хирург с най-острата фаза на хемороиди (извинявам се за искреността, но това се нещата, които се случват в действителност, когато ума ти надскочи възможностите на тялото). Такъв проблем може да изглежда смешен на пръв поглед, но 4 седмици на легло и множество неприятни процедури успяха да ме спасят от операция. (А такъв вид операции крият прекалено много рискове за здравето!)

Това е само началото на целия ми списък с „хубавини“. Проблеми с бъбреците, неясни пикочни инфекции, гинекологични проблеми, главоболие, странни усещания в главата, тялото и дишането, синдром на раздразненото дебело черво – дори не съм убедена, че мога да изброя всичко.

Следва капката, която преля чашата. Беше един слънчев работен ден, когато рязко вдигнах кръвно. Нека да отбележа, че тогава бях на 26 години! Това не се случва на млади хора без причина. Безпокойството и страха за здравето ми ме върнаха към мисленето на човек с хранително разстройство.

Трябваше да сложа край на тази сълзлива история и да взема нещата в свои ръце. Отне ми месеци самоубеждения и почивка, за да убедя тялото и ума си, че не искам да ги унищожа.

Резултатът

Имах късмет! Сега, за мое успокоение, мога да кажа, че се отървах от тази лудост. В случай, че се чудиш – тялото ми все още е „чисто“ от мазнини. Въпреки че плочките ми не са достатъчно релефни за корица на списание, те са достатъчно добри за мен. Тренирам по-умно, почивам повече и се вслушвам в тялото си. Правя всичко възможно да му служа добре, тъй като ще бъде единственият ми дом до края на живота ми.

Не казвам, че всичко това може да ти се случи. Показвам единствено как твърде многото стрес и твърде ниския процент мазнини повлияха на моето здраве.

Междувременно, ако все пак обмисляш да се впуснеш в такова приключение, вземи предвид следното:

- Плочките няма да те направят по-здрава или по-щастлива.

- Възможно е никога да не видиш коремната си преса. Защо? Всички сме създадени различни. Дори на най-ниското ниво мазнини, плочките се различават по своя размер и форма. Голяма част от наистина релефните атлети нямат ясно видима коремна мускулатура. Това е единствено заради тяхната генетика.

- Постиженията ти в залата няма да бъдат повлияни от това колко си релефна.

- Реши до къде можеш да стигнеш. Реши от какво си готова да се откажеш и какви са твоите приоритети.

- Направи план и реши колко постоянна можеш да бъдеш. Ако не спазваш плана си, независимо колко е перфектен и индивидуално направен е той, нищо няма да се промени.

- Бъди обективна в преценката на цялостната си ситуация.

- Това да имаш релефни плочки няма да ти помогне в абсолютно нищо, освен ако не изкарваш прехраната си като фитнес модел или бодибилдинг състезател.

Всичко зависи от теб

Ти решаваш дали искаш да си във форма, без мазнини или наистина релефна. Само ти можеш да избираш как да живееш живота си и какви са твоите приоритети. Моето намерение е само ти дам достатъчно информация и да споделя своя опит. Дали си заслужава, зависи от целите ти и готовността ти да се включиш в тази игра, в която не е сигурно, дали ще си печеливша.