Три дни сред природата са достатъчни, за да си почине мозъкът ви, да започнете да мислите по-бързо, както и да регулирате кръвното налягане. 

Дейвид Стрейтър е професор по когнитивна психология в Университета на Юта. В личен план той никога не използва мобилния си телефон, докато шофира, избягва да си отвлича вниманието с извършване на няколко дейности едновременно и никога не се храни, докато е зает с нещо друго. Според него използването на мобилен телефон, докато хората шофират, е в пъти по-вредно и може да причини повече неприятности, отколкото изполването на алкохол преди да седнем зад волана.

Стрейтър прави уникално изследване, което има за цел да покаже какво прави съвременният начин на живот и наложеното бързо темпо с хората. Като запален турист, той знае каква е противоотровата за това състояние, а именно – природата.

"Тридневен ефект" – така той обяснява на студентите си какво се случва с човешкия мозък, който изморен от трудоемкото си ежедневие, изведнъж промени своя режим. Човешкият мозък всъщност се изморява доста бързо и лесно. Но също толкова бързо и лесно се възстановява. Нужно е само това да се случи по правилния начин и на точното място. Стрейтър събира група от 50 доброволци, които доказват, че вършат много по-добре и бързо работата си, след 3 дни, прекарани сред природата. Когато стоим на свеж въздух сред природата, образно казано, ние почистваме повърхността на мозъка си. Професорът го сравнява с миене на прозорците по време на пролетното освежаване на дома.

Свежият въздух и стоене сред природата ни прави по-здрави, по-щастливи и по-умни. На третия ден от експеримента сетивата на участниците се изострили – те виждали и чували много повече, отколкото в обикновеното си ежедневие. Така например забелязвали различните оттенъци на слънцето и подушвали богатия аромат на храната, която консумирали на открито. Хипотезата на Стрейтър е, че сред стоенето сред природата позволява главния мозък да релаксира и да се подготви за възприемане на нова информация. 

Неизползването на компютри и мобилни телефони, кара участниците в експеримента много бързо да забравят изобщо за тяхното съществуване и за нуждата на хората те да бъдат използвани. Природата и въздухът действат основно като намаляват стреса. Хората, които често си правят излети или имат изглед от прозореца към парк или гора, се възстановяват по-бързо в болниците и се представят по-добре в училище в сравнение с тези, които имат лоша гледка.